Ezek az RSV-fertőzés súlyos tünetei: azt jelezhetik, hogy a tüdőre is átterjedt a betegség
Az RSV-fertőzés minden korosztályban felütheti a fejét, itthon is egyre jobban terjed. Célszerű megismerkedni a tüneteivel.

légzési nehézség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban sokan szenvednek nátha-, illetve influenzaszerű panaszoktól. Egyre többet hallani az úgynevezett tridémiáról is, ami három vírus együttes terjedésére utal, ezek az influenza, a Covid-19 és az RSV.

Az utóbbi különösen a kisgyermekes szülőknek csenghet ismerősen, hiszen gyerekeknél a leggyakoribb a megbetegedés, ráadásul a kisbabák egy részénél kórházi kezelést is szükségessé tehet. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy az RSV is minden korosztálynál előfordulhat, jobb megismerni a tüneteit. 

RSV-fertőzés tünetei

A légúti óriássejtes vírusként ismert RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus gyakori, az alsó és a felső légutakat is érintő megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed. A fertőzöttek köhögése, tüsszögése során a levegőbe jutó részecskéket mások belélegezhetik, de a szennyezett felületeket megérintve is a szervezetbe juthat a vírus. Gyermekek körében fordul elő leginkább, ami azt illeti, kétéves korig a legtöbb kicsi átesik rajta, de ez nem jelenti azt, hogy a felnőttek körében nem terjed. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos január 13-án nyilatkozta, hogy járványos szintet ért el itthon az RSV okozta, alapvetően egy enyhe, náthához hasonló megbetegedés. Január 2. hetében 170 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, és 219-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából. A kórházba felvettek közül 61 személynél igazolták az RSV-t, ebből 51 fő volt kétéves vagy annál fiatalabb. 

Az RSV-fertőzés általában meghűléshez hasonló, enyhe tünetekkel jár, orrdugulás és orrfolyás, köhögés és tüsszögés, torokfájás és alacsony láz kísérheti. Amennyiben a fertőzés átterjed az alsó légutakra, a tüdőre és a hörgőkre, tüdőgyulladást és hörghurutot (bronchitis) okoz, a következő panaszok jelentkezhetnek:

  • Magasabb láz,
  • erőteljes köhögés, 
  • zihálás,
  • gyors levegővétel, légzési nehézség, 
  • a bőr kékes elszíneződése az oxigénhiány miatt.

Légzési nehézségek, illetve a bőr kékes elszíneződése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! A fertőzés a legyengült immunrendszerrel, szív- és tüdőbetegséggel élőkre, az idősekre és a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre lehet veszélyes. Csecsemőknél felületes, gyors légzés, nehézlégzés, szokatlan fáradtság, étvágytalanság és ingerlékenység figyelhető meg.

Az antibiotikum nem használ!

A legtöbb gyermek és felnőtt egy-két héten belül felgyógyul. Pihenésre, bőséges folyadékfogyasztásra van szükség, olykor lázcsillapító szedése is indokolt lehet, ám az antibiotikum nem segít, mivel vírusfertőzésről van szó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az influenza, a Covid-19 és az RSV tünetei közel azonosak, éppen ezért lehet hasznos az önellenőrzésre a patikákban itthon is kapható kombinált teszt, amivel kimutathatók a vírusok. 

A megelőzés része az alapos kézmosás, a szennyezett tárgyak fertőtlenítése, a saját evőeszközök, kulacsok, poharak használata. Amennyiben valaki a tüneteket tapasztalja magán, lehetőség szerint kerülje a társaságot, különösen a veszélyeztetetteket. 

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására

Egy csésze forró tea sokféleképpen segíthet: csillapíthatja a torokfájdalmat, fellazíthatja a váladékot, valamint egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bírhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük