Ezek az RSV-fertőzés súlyos tünetei: azt jelezhetik, hogy a tüdőre is átterjedt a betegség

Az RSV-fertőzés minden korosztályban felütheti a fejét, itthon is egyre jobban terjed. Célszerű megismerkedni a tüneteivel.

légzési nehézség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban sokan szenvednek nátha-, illetve influenzaszerű panaszoktól. Egyre többet hallani az úgynevezett tridémiáról is, ami három vírus együttes terjedésére utal, ezek az influenza, a Covid-19 és az RSV.

Az utóbbi különösen a kisgyermekes szülőknek csenghet ismerősen, hiszen gyerekeknél a leggyakoribb a megbetegedés, ráadásul a kisbabák egy részénél kórházi kezelést is szükségessé tehet. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy az RSV is minden korosztálynál előfordulhat, jobb megismerni a tüneteit. 

RSV-fertőzés tünetei

A légúti óriássejtes vírusként ismert RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus gyakori, az alsó és a felső légutakat is érintő megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed. A fertőzöttek köhögése, tüsszögése során a levegőbe jutó részecskéket mások belélegezhetik, de a szennyezett felületeket megérintve is a szervezetbe juthat a vírus. Gyermekek körében fordul elő leginkább, ami azt illeti, kétéves korig a legtöbb kicsi átesik rajta, de ez nem jelenti azt, hogy a felnőttek körében nem terjed. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos január 13-án nyilatkozta, hogy járványos szintet ért el itthon az RSV okozta, alapvetően egy enyhe, náthához hasonló megbetegedés. Január 2. hetében 170 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, és 219-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából. A kórházba felvettek közül 61 személynél igazolták az RSV-t, ebből 51 fő volt kétéves vagy annál fiatalabb. 

Az RSV-fertőzés általában meghűléshez hasonló, enyhe tünetekkel jár, orrdugulás és orrfolyás, köhögés és tüsszögés, torokfájás és alacsony láz kísérheti. Amennyiben a fertőzés átterjed az alsó légutakra, a tüdőre és a hörgőkre, tüdőgyulladást és hörghurutot (bronchitis) okoz, a következő panaszok jelentkezhetnek:

  • Magasabb láz,
  • erőteljes köhögés, 
  • zihálás,
  • gyors levegővétel, légzési nehézség, 
  • a bőr kékes elszíneződése az oxigénhiány miatt.

Légzési nehézségek, illetve a bőr kékes elszíneződése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! A fertőzés a legyengült immunrendszerrel, szív- és tüdőbetegséggel élőkre, az idősekre és a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre lehet veszélyes. Csecsemőknél felületes, gyors légzés, nehézlégzés, szokatlan fáradtság, étvágytalanság és ingerlékenység figyelhető meg.

Az antibiotikum nem használ!

A legtöbb gyermek és felnőtt egy-két héten belül felgyógyul. Pihenésre, bőséges folyadékfogyasztásra van szükség, olykor lázcsillapító szedése is indokolt lehet, ám az antibiotikum nem segít, mivel vírusfertőzésről van szó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az influenza, a Covid-19 és az RSV tünetei közel azonosak, éppen ezért lehet hasznos az önellenőrzésre a patikákban itthon is kapható kombinált teszt, amivel kimutathatók a vírusok. 

A megelőzés része az alapos kézmosás, a szennyezett tárgyak fertőtlenítése, a saját evőeszközök, kulacsok, poharak használata. Amennyiben valaki a tüneteket tapasztalja magán, lehetőség szerint kerülje a társaságot, különösen a veszélyeztetetteket. 

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására

Egy csésze forró tea sokféleképpen segíthet: csillapíthatja a torokfájdalmat, fellazíthatja a váladékot, valamint egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bírhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük