Te hogy veszel levegőt? A magyarok többsége rosszul csinálja
Hallottál a MET nevű módszerről? Az érintésen keresztül ható terápia sok mindenre megtaníthat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Levegőt veszel vagy kapsz? A legnagyobb csodákról az ember általában nem vesz tudomást. Nem csoda, hiszen a légzés automatikussága miatt túlzottan magától értetődő folyamat.

Légzés nélkül nincs élet, és ha a légzésed nélkülözi a szellemi-akarati erőt, akkor nem leszel képes irányítani az életedet. Erre figyelmeztet az Érintés és karma című könyv írója, Elisabeth Tömör MET-terapeuta.

Mi az a MET?

A hétköznapi életben lassan teljesen száműzötté válik a bőrkontaktus, az érintés. Az érintés, az intimitás gyakorlatilag a szexualitásra, a szülő-gyermek kapcsolatra korlátozódik, meghatározott keretek és formák között.

A semleges érintésnek és testi találkozásnak semmilyen helye nincs a modern világban - miközben szinte mindenki érzi ennek hiányát.

A MET - Muscle Effect Therapy - egy érintésen keresztül ható nonverbális terápia. Szavak nélkül, pontos és könnyű érintés útján hat, amely a test fizikai feszültségének megváltozását eredményezi.

A finom érintés tudatosítja az izomfeszültséget, és felszínre hozhatja az itt raktározott érzelmeket, esetleg az emlékeket is. A MET élni taníthat.

Milyen tényezők befolyásolják a légzést?

A légzés kivitelezésekor szükség van bizonyos izmokra, illetve azok optimális működésére. Ha félelem, harag, illetve bármilyen más érzelem ezt befolyásolja, az izmok megfeszülnek, vagy éppen tónustalanná válnak. Egyetlen érzelem megjelenése nincs radikális hatással a légzés minőségére, ám minél gyakrabban élsz át egy-egy érzelmet, annál tartósabb változást idéz elő az izomzatban, míg végül befolyásolja magát a légzést is.

Hogyan lélegzik az átlagmagyar?

- Amikor én tanultam a MET-et, és rajtam gyakoroltak, gyakran szóltak rám kezelés közben, hogy lélegezzek, mert olyan ritkán vettem levegőt, hogy nem tudták összehangolni az érintéseket a légzésem ritmusával - írja könyvében Elisabeth Tömör.

Ez a fajta légzés általában jellemző a magyarokra, illetve a nyugati világra. Félünk az élettől, ezért minél kevesebbet veszünk magunkhoz belőle, mert akkor nem kell felelősséggel tartoznunk iránta, elszámolni vele. A természeti népek másként lélegeznek - életszemléletük és az élethez való hozzáállásuk is ezt tükrözi.

Figyeld, hogyan veszed a levegőt! Érdemes megpróbálnod tudatosabban jelen lenni egyetlenegy lélegzetben. Kerülj közelebb lélegzetvétel egyszerű biológiai mechanizmusához, és az annál tökéletesebben tudja betölteni a szerepét.

Cikkünk Elisabeth Tömör Érintés és karma című könyve alapján készült.

Az élet egy érintéssel kezdődik. Ha ez hiányzik, valami kimarad, az élet minősége másodlagos lesz a biológiai funkciók után. Hogyan lehetséges ez? Hiszen mindannyiunkat megérintenek, amikor erre a világra érkezünk. A kulcs a hogyan: milyen tudatossággal érintenek meg bennünket. A civilizált ember számára az érintés nem egyértelmű, nem autentikus örökség. Ez a könyv azért született, hogy megtaláljuk a magunk válaszait arra, hogy mit jelent számunkra az érintés, mi hiányzik, és mire vágyunk.

A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük