Rendszertelen, erős vagy kimarad a menstruáció?
3 lelki probléma a panaszok mögött
A fizikai problémák mellett gyakran pszichés okok felelnek a tünetekért.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruáció során a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből a méh leváló nyálkahártyája, valamint az abból származó vér. A folyamat a kamaszkortól a klimaxig folyamatosan ismétlődik, ha éppen nem vársz gyermeket.

A menstruációs ciklus rendellenességeit kiválthatják testi panaszok, stresszhatás és lelki problémák is. Ismerkedj meg a rendszertelen, erős vagy kimaradó menstruációt okozó pszichés okokkal, és tudj meg többet arról, miért alakul ki a premenstruációs szindróma.

Rendszertelen, erős vérzés - gyermekáldás elutasítása

Az erős, szabálytalan menstruációt, valamint a menzesz időtartalmának meghosszabbodását egyaránt okozhatja egy, a méhben kialakuló rostdaganat, úgynevezett fibróma. A méh mindazt jelképezi, ami az otthonodat, a családodat érinti, tehát a szervben megjelenő elváltozások lelki szinten az életed ezen területeit érintő problémákra hívják fel a figyelmet.

A fibróma kialakulása lelki szinten egyrészt a gyermeknemzés elutasításával lehet kapcsolatos. Talán kifelé azt kommunikálod, hogy vágysz családra, ám a lelked mélyén nem szeretnél gyermeket. Ugyanakkor a fibróma - és az annak következtében létrejövő rendszertelen, erős vérzés - kötődhet az esetleges meddőség miatt érzett szomorúsághoz is. Harmadik lehetséges okként pedig előfordulhat, hogy szégyent, zavarodottságot, esetleg bűntudatot érzel partnereddel, illetve a gyermeknemzéssel kapcsolatban.

Kimaradó vérzés - a nőiség elutasítása

A még termékeny korban lévő nők esetében a havi vérzés elmaradása számos testi és pszichés problémára utalhat. Fizikai szinten gyakran petefészekcisztára hívja fel a figyelmet.

Lelki oldalról közelítve azonban a nőiség elutasítása érhető tetten a menstruáció kimaradásában. Ennek oka gyakran a szexuális partnerrel való összhang hiánya. Azért, hogy orvosold félelmeidet, megeshet, hogy - nem tudatosan - mentálisan átprogramozod magad és megszünteted a vérzést. Talán azt utasítod el, hogy ugyanazt éld meg, amit édesanyád, édesapáddal való kapcsolatában. Ahhoz, hogy ciklusod szabályossá váljon, fontos, hogy megtaláld a probléma gyökerét, megbízz a partneredben, nyitott legyél vele szemben. Ha mindez nem megy, érdemes szakember - kineziológus vagy pszichológus - segítségét kérned.

A görcsök ellen mit tehetsz?

Ha nem a kimaradó vérzés okoz problémát számodra, sokkal inkább a görcsök gyötörnek, hallgasd meg nőgyógyász szakértőnk tanácsait!

Premenstruációs szindróma - elutasítás, bűntudat

A premenstruációs szindrómát - röviden PMS-t - az éppen soron következő menstruációt megelőző napokban észlelheted. Idegességgel, hát-, hát-, fej- és hasfájással járhat. A tüneteket testi szinten a hormonális háztartás egyensúlyának felborulása, változása okozza.

Lelki szempontból ilyenkor elutasítás és bűntudat kezd a felszínre törni. A premenstruációs szindróma nőként arra emlékeztet, hogy egy férfiak által uralt világban élsz. Ez azt jelenti, hogy a PMS olyan helyzeteket teremt számodra, amelyekben el kell gondolkodnod a saját nőiségeden, illetve az ahhoz fűződő viszonyodon. A PMS arra hívja fel a figyelmedet, hogy meg kell tanulnod összeegyeztetni karrieredet és magánéletedet.

Nem szabad elutasítanod a nőiségedet életed azon szituációiban, melyekben a szakmai dolgok kerülnek előtérbe. Ha nem érzel bűntudatot amiatt, hogy menstruációd miatt esetleg nem tudsz 100%-ot teljesíteni, hanem elfogadod ezt a nemek közötti különbséget, megszabadulhatsz a PMS-től.

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük