Rendszertelen, erős vagy kimarad a menstruáció?

3 lelki probléma a panaszok mögött

A fizikai problémák mellett gyakran pszichés okok felelnek a tünetekért.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruáció során a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből a méh leváló nyálkahártyája, valamint az abból származó vér. A folyamat a kamaszkortól a klimaxig folyamatosan ismétlődik, ha éppen nem vársz gyermeket.

A menstruációs ciklus rendellenességeit kiválthatják testi panaszok, stresszhatás és lelki problémák is. Ismerkedj meg a rendszertelen, erős vagy kimaradó menstruációt okozó pszichés okokkal, és tudj meg többet arról, miért alakul ki a premenstruációs szindróma.

Rendszertelen, erős vérzés - gyermekáldás elutasítása

Az erős, szabálytalan menstruációt, valamint a menzesz időtartalmának meghosszabbodását egyaránt okozhatja egy, a méhben kialakuló rostdaganat, úgynevezett fibróma. A méh mindazt jelképezi, ami az otthonodat, a családodat érinti, tehát a szervben megjelenő elváltozások lelki szinten az életed ezen területeit érintő problémákra hívják fel a figyelmet.

A fibróma kialakulása lelki szinten egyrészt a gyermeknemzés elutasításával lehet kapcsolatos. Talán kifelé azt kommunikálod, hogy vágysz családra, ám a lelked mélyén nem szeretnél gyermeket. Ugyanakkor a fibróma - és az annak következtében létrejövő rendszertelen, erős vérzés - kötődhet az esetleges meddőség miatt érzett szomorúsághoz is. Harmadik lehetséges okként pedig előfordulhat, hogy szégyent, zavarodottságot, esetleg bűntudatot érzel partnereddel, illetve a gyermeknemzéssel kapcsolatban.

Kimaradó vérzés - a nőiség elutasítása

A még termékeny korban lévő nők esetében a havi vérzés elmaradása számos testi és pszichés problémára utalhat. Fizikai szinten gyakran petefészekcisztára hívja fel a figyelmet.

Lelki oldalról közelítve azonban a nőiség elutasítása érhető tetten a menstruáció kimaradásában. Ennek oka gyakran a szexuális partnerrel való összhang hiánya. Azért, hogy orvosold félelmeidet, megeshet, hogy - nem tudatosan - mentálisan átprogramozod magad és megszünteted a vérzést. Talán azt utasítod el, hogy ugyanazt éld meg, amit édesanyád, édesapáddal való kapcsolatában. Ahhoz, hogy ciklusod szabályossá váljon, fontos, hogy megtaláld a probléma gyökerét, megbízz a partneredben, nyitott legyél vele szemben. Ha mindez nem megy, érdemes szakember - kineziológus vagy pszichológus - segítségét kérned.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A görcsök ellen mit tehetsz?

Ha nem a kimaradó vérzés okoz problémát számodra, sokkal inkább a görcsök gyötörnek, hallgasd meg nőgyógyász szakértőnk tanácsait!

Premenstruációs szindróma - elutasítás, bűntudat

A premenstruációs szindrómát - röviden PMS-t - az éppen soron következő menstruációt megelőző napokban észlelheted. Idegességgel, hát-, hát-, fej- és hasfájással járhat. A tüneteket testi szinten a hormonális háztartás egyensúlyának felborulása, változása okozza.

Lelki szempontból ilyenkor elutasítás és bűntudat kezd a felszínre törni. A premenstruációs szindróma nőként arra emlékeztet, hogy egy férfiak által uralt világban élsz. Ez azt jelenti, hogy a PMS olyan helyzeteket teremt számodra, amelyekben el kell gondolkodnod a saját nőiségeden, illetve az ahhoz fűződő viszonyodon. A PMS arra hívja fel a figyelmedet, hogy meg kell tanulnod összeegyeztetni karrieredet és magánéletedet.

Nem szabad elutasítanod a nőiségedet életed azon szituációiban, melyekben a szakmai dolgok kerülnek előtérbe. Ha nem érzel bűntudatot amiatt, hogy menstruációd miatt esetleg nem tudsz 100%-ot teljesíteni, hanem elfogadod ezt a nemek közötti különbséget, megszabadulhatsz a PMS-től.

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük