Rángatózol elalváskor? Súlyos betegség előfutára lehet a tünet
Az éjszakai rángatózás hátterében sok minden állhat, például az RBD nevű alvászavar is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az RBD - rapid eye movement behavior disorder, vagyis gyors szemmozgásos alvászavar - egy szerencsére nem túl gyakori alvási rendellenesség, mely a becslések szerint a világ lakosságának csupán 0,5%-át érinti. A betegség korántsem mondható súlyosnak, azonban annál kellemetlenebb, hiszen a beteg öntudatlanul rángatózik, rúgkapál álmában.

Eddig nem tudták, mi okozza a betegséget, de a legújabb kutatások során sikerült néhány tényezőt beazonosítani, ami szerepet játszhat az RBD kialakulásában, és amiről a kutatók úgy gondolják, hogy előfutára lehet olyan neurodegeneratív betegségeknek, mint a Parkinson-kór.

Az RBD

A normál alvási ciklus két részből áll, a non-REM, illetve a REM szakaszaiból. A ciklusok jól elkülöníthetőek, hiszen a non-REM szakaszaira egyfajta lassú hullámú alvás a jellemző, ilyenkor a test és az agy is nyugalomban van. Ellenben a REM fázis fő jellegzetessége a gyors szemmozgás, ami szabálytalanabb légzéssel és kevésbé mély alvással párosul.

Annak érdekében, hogy ebben a szakaszban az álmok ne okozzanak akaratlan mozgást, a szem- és a légzőizomzat kivételével a legtöbb izom tónusa csökken. RDB esetén viszont ez a gátló tényező nem lép működésbe, aminek köszönhetően összetettebb mozgások alakulhatnak ki, sőt, nem kizárt a beszédtevékenység sem alvás közben.

A Clevelandi Klinika szerint ez azért probléma, mert a betegségben szenvedők nemcsak magukra nézve veszélyesek az ágyban, hanem a partnerüket is könnyen megüthetik, megrúghatják anélkül, hogy tudnának róla, hiszen semmi nem tartja kontroll alatt őket.

Emiatt alakul ki

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány azonosította azokat a kockázati tényezőket, amelyek felelősek lehetnek az RDB kialakulásáért. Ide tartozik a dohányzás, a növényvédőszerek belélegzése és az esetleges fejsérülések.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Ez volt az eddigi legnagyobb vizsgálat, amelyre tíz ország 13 intézményében került sor, összesen 347 személy részvételével, és ez adta eddig a legbiztosabb információkat az RBD kialakulásának miértjéről.

Délutáni alvás

Egy kis délutáni szieszta nagyon jól tud esni, de vajon tényleg egészséges a szervezetnek? Videónkból kiderül!

Dr. Ronald B. Postuma, a montreali McGill Egyetem Egészségügyi Központjának egyik szakembere és egyben a tanulmány szerzője elmondta, eddig csupán annyit tudtak, hogy a férfiaknál és főként az idősebb embereknél nagyobb a kialakulás veszélye, de hála a kutatásnak, most már sokkal pontosabb információik vannak a betegségről. Többek között az is, hogy az RDB előfutára lehet a Parkinson-kórnak és az időskori demenciának.

Számokban mérve

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint milliós nagyságrendre tehető az alvászavaroktól szenvedők száma. Becsléseik szerint 25-ről 30%-ra emelkedett a felnőtteket, tizenéveseket és gyermekeket érintő álmatlanság, ami bizonyítottan hozzájárul az elhízáshoz, a rákhoz, sőt, hosszú távon akár halált is okozhat.

Ezt is szeretjük