Rákelőrejelzés 2040-re: hány embert érint majd a betegség?
A rák nem csupán az egyén, de a társadalom számára is időzített bombát jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai szerint napjainkban többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben és maláriában együttvéve. A daganatos megbetegedés ezért már világjárványnak tekinthető, és a statisztikák szerint a következő években nem várható csökkenés.

A rák nem csupán az egyénre, de a társadalomra is komoly terheket ró, melyekkel mielőbb foglalkozni kell.

Rákelőrejelzés 2040-re

A brit egészségügyi előrejelzések szerint 2040-re várhatóan megháromszorozódik azoknak az idős embereknek a száma, akiknél rákbetegséget diagnosztizáltak.

A szakértők szerint az Egyesült Királyságban 2040-re a 65 év feletti lakosság negyede személyesen érintett lesz a daganatos megbetegedésekben - akár túlélőként, akár aktuális rákbetegként. A hazai adatok sem reménykeltőek.

Magyarországi statisztikák

Az elmúlt 60 évben Magyarországon is folyamatosan emelkedett a daganatos betegségek okozta halálesetek száma. A rák okozta halálozás 43%-kal haladja meg az uniós átlagot - derül ki a Magyarország 2011 című kiadványból.

Az európai országok között hazánkban diagnosztizálják a legtöbb tüdőrákot, a daganat miatti elhalálozások aránya pedig a kontinensen nálunk a legmagasabb.

Bár a születéskor várható átlagos élettartam a rendszerváltás óta nőtt, napjainkban Magyarországon évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegségekben.

A rák időzített bomba a társadalom számára

Ciaran Devane, a Macmillan Cancer Support vezérigazgatója szerint a rák időzített bomba a társadalom számára. A rákbetegek ugyanis a kezelések ideje alatt többnyire kiesnek a munkából, így el kell tartani őket.

Éves nőgyógyászati szűrés!

Hazánkban minden 18 év feletti nőnek ajánlott évente egyszer méhnyakrákszűrést végeztetnie. Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg nőgyógyász szakértőnk véleményét a vizsgálatról.

A megelőzésen legyen a hangsúly!

Hosszú távon nem csupán az egyén, de a társadalom szempontjából is fontos lenne a megelőzésre, illetve a szűrővizsgálatokra helyezni a hangsúlyt - szemben a jelenlegi gyakorlattal, ahol a kezelések középpontjában a drága kemo- és sugárterápia áll, melyek sokszor csak meghosszabbítják néhány évvel az emberi életet, ám a betegséget nem gyógyítják.

Ezt is szeretjük