Rákdiagnózis: 1 millió között is rátalál a kóbor sejtekre a kamera
A Kaliforniai Egyetem kutatói több mint tíz éve dolgoznak egy új diagnosztikai eljáráson.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai mérnökök a közelmúltban olyan egyedülálló diagnosztikai eszközt hoztak létre, amely képes kimutatni a vérben a rákos sejteket. Az új technikával működő kamerával felszerelt mikroszkóp jelentősen csökkenti a kiadásokat és az orvosi hibák lehetőségét.

Lehetővé teszi tovább a rák korai felismerését és a sugár- és kemoterápia alatti pontos megfigyelést.

Vérben keringő rákos sejtek

A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egyik nagy probléma az áttétképződés. A rosszindulatú sejtburjánzást ugyanis műtéti úton el lehet távolítani, ám ha a szervezetben elkezd terjedni a betegség, és újabb tumorok alakulnak, a gyógyulás esélye fokozatosan csökken.

Orvosi megfigyelések szerint a daganatok idővel olyan szakaszba lépnek, amikor megkezdődik a sejtleválás. Az újabb tumorok kialakulásáért felelős parányi részek a vérereken át, a nyirokereken keresztül vagy a testüregekben terjedve jutnak el újabb pontokra a szervezetben.

Így szinte a test bármely pontját elérhetik. Ahhoz, hogy ezt a terjedést meg lehessen akadályozni, a daganatokat még azelőtt kell felfedezni, hogy a sejtleválás megkezdődött volna.

Méhnyakrákszűrés

Bár a vizsgálat kicsit kellemetlen, fontos, hogy évente egyszer ellátogass nőgyógyászodhoz citológiai méhnyakrákszűrésre.

Az új kamera segíti a rákdiagnózist

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói több mint tíz éve dolgoznak egy új technológián, amely most segíthet kiszűrni a véráramba jutott rákos sejteket. Ahhoz, hogy a sejtek közötti kommunikációt, idegi aktivitást kamera segítségével lehessen végezni, egy nagyon érzékeny készüléket kellett kifejleszteni. A hagyományos CCD vagy CMOS videokamerákhoz képest új megközelítésre volt szükség a képalkotás terén: az úgynevezett fotonikus kameratechnológiára.

Hatmillió képkocka másodpercenként

Az új gép hatmillió képkockát rögzít másodpercenként - szemben a korábbi készülékekkel, melyek ugyanennyi idő alatt 50-60 kockát rögzítettek. Erre az aprólékosságra azért van szükség, mert a projekt vezetőjének megfogalmazása szerint ilyenkor tűt keresnek a szénakazalban.

A hagyományos vérelemző gépek számolják a sejteket, és következtetéseket vonnak le a méretük alapján, ám nem tudnak lefotózni minden egyes sejtet, mert a kamera nem elég gyors és érzékeny ahhoz, hogy ezt a feladatot ellássa. Képre azonban szükség van a beteg sejt megkülönböztetéséhez: jelenleg ehhez vért vesznek, és mikroszkóp alatt vizsgálják az adott mintát. Ám így csak egy nagyon kis mennyiség szolgál mintául.

Másodpercenként százezer sejtet vizsgál

Az egyetem szakemberei megoldást találtak a problémára. Egy olyan optikai mikroszkópot fejlesztettek ki, ami egymillió sejt között is érzékel egy eltérőt. A hagyományos képalkotó-vérelemző technikákhoz képest százszor gyorsabb az új találmány. Egy másodperc alatt százezer sejtet vizsgál át. Kísérletek során rákos sejteket és vért kevertek össze különböző arányban, amiből a gépnek fel kellett ismernie a beteg sejteket. Majd rákos betegektől vett vérmintákon is tesztelték sikeresen a mikroszkópot.

Ezt is szeretjük