Sikerrel teszteltek egy rák elleni oltóanyagot
Áttörés a HPV okozta rák gyógyításában?
Előfordulhat, hogy a jövőben lesz olyan oltás, mely gyógyítja a rákot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehetséges, hogy pár év múlva már a HPV okozta rákos megbetegedést is kezelni tudják injekció segítségével. Amerikai kutatók nemrégiben reménykeltő vakcinát fejlesztettek ki.

Az egereken végzett kísérletek sikerrel zárultak, az oltóanyag segítségével meggyógyultak az állatok.

HPV: rákot okozó vírus

A humán papilloma vírus, azaz a HPV elnevezés egy egész víruscsoportot takar, melybe több mint 150 kórokozó tartozik. Mivel a vírus több mint 99%-ban felelős a méhnyakrákos esetek kialakulásáért, leginkább ezzel kapcsolatban hallhattál róla.

A HPV azonban a nemi szervek más területein, a húgyhólyagban is okozhat daganatot, és a szájban, torokban kifejlődő elváltozásért is felelős lehet.

A víruscsoport tagjai a hámsejtek átalakulását okozzák. Az elváltozások típusa szerint létezik alacsony és magas kockázatú HPV. Az alacsony rizikójú HPV a bőrön szemölcs kialakulásához vezet. Ez a test több pontján is megjelenhet, kézen, lábon, arcon, nemi szerven. A másik csoportba öt olyan vírus tartozik, melyet jelenleg erősen rákkeltőként tartanak számon.

Új vakcina: megelőző és gyógyító oltás

Jelenleg kétféle vakcina létezik, mely a HPV-fertőzés okozta rák kialakulása ellen használható. Ám az oltással jelenleg csak megelőzni lehet a HPV-fertőzést, illetve a rák kialakulását.

A Moffitt Rákkutató Intézet munkatársai azonban kifejlesztettek egy oltóanyagot, mellyel áttörő sikert értek el. Az egereken végzett tesztek azt mutatták, hogy eredményesen öli meg a humán papilloma vírus okozta rákot. Esteban Celis kutatásvezető, a Moffitt Immunológia Program professzora bizakodó. Véleménye szerint a vakcina jó alternatívája lehet majd a hagyományos terápiáknak. Súlyos mellékhatás nélkül kezelhető majd vele a betegség, és a kór előrehaladott szakaszában is hatékonyan alkalmazható.

A Dél-Floridai Egyetem molekuláris orvoslási programjának keretében egyfajta oltási stratégia kikísérletezésén dolgoznak. Az úgynevezett HPV-TriVax annak érdekében jött létre, hogy a már kialakult rákos megbetegedés is gyógyítható legyen. A TriVax vakcina stratégiáját úgy tervezték, hogy nagyszámú citotoxikus T-sejtet állítson elő, melyek megkeresik a tumorokban található fehérjéket. A HPV16-E6 és E7 fehérjék daganatkeltő proteinként működnek, rákot idézve elő.

Az egyetem kutatói szerint a hatóanyag, mely ezeket a vírusos fehérjéket célozza meg, ideális arra, hogy erős immunreakciót váltson ki - ráadásul nem vezet semmilyen autoimmun betegséghez.

Rendszeres, éves szűrővizsgálat

Ha minden évben eljársz méhnyakrákszűrésre, időben felfedezhetik azokat a rákmegelőző állapotokat, melyek máig könnyen gyógyíthatók.

Ne feledkezz meg a méhnyakrákszűrésről!

Addig is, míg kifejlesztik a vakcinát, komoly jelentősége van a méhnyakrákszűrésnek. Mivel a betegség korai stádiumban eredményesen gyógyítható, fontos a rendszeres, évenkénti vizsgálat. A vírus a férfiakra is komoly veszélyt jelent, prosztatarákot okozhat. A nők esetében már a rákmegelőző állapotokat is kimutatja a citológiai vizsgálat, így az orvos időben tudja kezelni a megbetegedést.

Az OEP a citológiai mintavételt és a kolposzkópiás vizsgálatot finanszírozza, így az ingyenes. A HPV-teszt viszont csak bizonyos esetekben az, általában 5500 forintért igényelheted a vizsgálatot. A magánrendeléseken a díjszabás egyéni, átlagosan 10 ezer forint körül van a szűrés ára.

Jársz rendszeres szűrésre?

Ezt is szeretjük