A táplálkozás szerepe a rák kialakulásában, illetve megelőzésében alapvető fontosságú, az egészséges, rostokban, természetes táplálékokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos étrend jelentős mértékben csökkentheti a betegség megjelenésének valószínűségét, míg vannak olyan adalékanyagok és élelmiszerek, melyek fokozhatják azt. A legújabb kutatások szerint ilyen a feldolgozott hústermékek fogyasztása, illetve a vörös hús fogyasztása is, legalábbis az Egészségügyi Világszervezet - WHO - rákkutató intézetének véleményére alapozva. Utóbbi szerint az olyan hústermékek, mint a virsli, a sonka, felvágottak, a húskonzervek, illetve a sertés-, marha-, borjú- vagy épp bárányhús, fokozhatják többek között a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is. Ide kattintva bővebben is olvashatsz minderről.