30 ezer ember hal bele évente: nézd meg, hol a legnagyobb a baj Magyarországon

Nem foglalkoznak vele úgy, ahogy kellene.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a probléma egyre súlyosabb, pontosabban egyre több emberről derül ki évtizedes lappangás után, hogy a betegség őt is érinti, Magyarországnak még jelenleg sincs nemzeti azbesztmentesítési programja, legalábbis a Levegő Munkacsoport szerint, akik azt is kiemelik, hogy az uniós tagországok három kivételtől eltekintve mind készítettek saját mentesítési programot, amelyet folyamatosan hajtanak is végre.

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO szerint Európában jelenleg
is évente 30 ezer halál hozható összefüggésbe azbeszt okozta
megbetegedéssel, a Levegő Munkacsoport szerint pedig a munkahelyi eredetű rákos megbetegedések fele is az azbesztartalomra vezethető vissza.

Kiemelik, hogy a tünetek gyakran csak évtizedekkel azután jelentkeznek, hogy a mérgező anyag bejut az emberi szervezetbe, az érintettek 30-40%-a pedig bele is hal azbeszt miatt szerzett betegségébe. Ennek ellenére - úgy vélik - a hatóságok még mindig nem kezelik súlyosságának megfelelően a problémát.

Miért veszélyes az azbeszt?

Az azbeszt a természetben előforduló ásványi szilikátok egy csoportja, amiatt pedig, hogy rendkívül ellenálló anyag, az 1970-es évekig nagy mennyiségben alkalmazták, többek között az építőiparban, például betonfalakkal, mennyezetekkel, acélszerkezetekkel, hőszigetelő, tűzvédelmi rétegekkel kapcsolatban, emellett jellemzően a plafonborítás és a palatető is tartalmazhatja.

Az azbeszt gyártása, használata és kereskedése ma a régió 53 államából 37 országban, köztük hazánkban is tilos, sajnos azonban túl későn derült ki, milyen súlyos egészségügyi hatásai lehetnek a vele való érintkezésnek. Pontosabban az azbeszt belégzésének, az azbesztszálak ugyanis olyannyira aprók, hogy könnyen a tüdőbe kerülnek, ott pedig betokozódnak, idővel olyan degeneratív folyamatokat elindítva, mint a tüdőrák, a mellhártyagyulladás, illetve a mellhártyadaganat.

A Levegő Munkacsoport szerint a szálak belégzésétől a betegség felismeréséig akár 20-40 év is eltelhet, feltételezéseik szerint pedig ennek alapján meglehetősen negatív a jövőkép, úgy vélik ugyanis, az elkövetkezendő években egyre több emberről derül majd ki, hogy azbeszt okozta betegségben szenved.

Mit lehet tenni?

A Levegő Munkacsoport azbeszttel kapcsolatos tájékoztató anyagai kiemelik, hogy 2002-ben Magyarországon is elindult egy nemzeti azbeszteltávolítási program, ez azonban 2006-ra lelassult, majd meg is torpant.

A munkacsoport szerint érthetetlen, hogy a hazai hatóságok, jogszabályalkotók és -alkalmazók miért nem kezelik komolyságának megfelelően e veszélyt - érdeklődő leveleikre egymásra mutogatnak, illetve csak ígérgetnek a minisztériumok -, ezért folyamatosan arra ösztönzik a kormányt, illetve a többi illetékest, hogy hozzanak létre egy, az azbesztmentesítést megvalósító nemzeti programot, hogy 2023-ra azbesztmentes lehessen az ország.

Mindemellett úgy vélik, a lakosság figyelmének felhívása is rendkívül fontos, sokan ugyanis egyáltalán nincsenek tisztában a veszéllyel. A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint az országban körülbelül 150-200 ezer négyzetméter azbeszt található - főként a nyugat-magyarországi régióban - lakótelepi házakban, valamint további 200-250 ezer négyzetméter szórt azbesztre lehet lelni egyéb intézményekben. Különösen nagy kockázatot jelentenek az '50-es, '60-as, '70-es években épült épületek, fűtésrendszerek, illetve a 2000-ig épült házaknál az eternit palatetők is.

He nem tudod, a ház, amelyben élsz, érintett-e az azbeszt jelentette probléma által, fordulj a közös képviselőhöz, de a Levegő Munkacsoport, illetve az Azbesztmentesítők Országos Szövetsége is segítségedre lehet. Ha bebizonyosodik a gyanú, azbesztmentesítésre lesz szükség, mely igen költséges feladat is lehet - ha nem állnak rendelkezésedre a megfelelő források, ideiglenesen védőréteget is felhelyezhetnek, hogy megakadályozzák az azbeszt szóródását.

Nagyon fontos azonban, hogy semmiképpen se állj neki önállóan a probléma megoldásán dolgozni, az azbesztmentesítés ugyanis rendkívül veszélyes feladat, és csak megfelelő tudással, illetve munkavédelmi előírások mellett végezhető.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük