Rákgyógyszereket készítenek a tojásukból: génmódosított tyúkokat hoztak létre kutatók
Olcsóbb a gyógyszerek előállítása tyúktojásból.

tojas-labor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Génszerkesztéssel olyan tyúkokat hoztak létre a skóciai Roslin Intézetben, melyeknek tojása ízületi gyulladást és a rák néhány típusát gyógyító szerek alapanyagát tartalmazza - írta a BBC hírportálja.

Korábban tudósok kimutatták, hogy génmódosított kecskék és nyulak teje, tyúkok tojása alkalmas terápiás fehérjék előállítására. Tyúktojásokat már alkalmaznak oltóanyagok, mint például az influenzavírusok elleni oltásban használt vírusok előállítására.

Olcsóbb a gyógyszerek előállítása tyúktojásból

Az Edinburgh-i Egyetem Roslin Intézete kutatóinak új módszerében a tyúk DNS-ének egy részébe - mely a tojásfehérje termelésében vesz részt - egy emberi gént illesztettek, amelyik a kívánt fehérje előállítását irányítja.

- A tyúktojásban tízszer-százszor is olcsóbb lehet a gyógyszerek előállítása, mint üzemekben, tehát a teljes gyártási költség legalább tízszer alacsonyabb lehet - mondta Lissa Herron, az intézet munkatársa.

A legnagyobb megtakarítás abból származik, hogy baromfitelepet sokkal olcsóbb építeni, mint nagy tisztaságú helyiségeket a gyári előállításhoz. Sok betegség azért lép fel, mert a szervezet természetes úton nem tud egy-egy fehérjéből vagy más anyagból elegendőt termelni. Ezeket a betegségeket olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, melyek tartalmazzák a hiányzó anyagot. Ezeket szintetikus úton készítik a gyógyszergyárak, és előállításuk nagyon költséges lehet.

Két fehérjére fókuszáltak

A kutatók két fehérjére összpontosítottak, az egyiknek - IFN-alpha 2A - erős vírusellenes és rákellenes hatása van, a másikból - makrofág-CSF - a károsodott szövetek önjavító készségét stimuláló terápiát fejlesztenek. Egy adagnyi hatóanyag gyártásához elég három tojás, a tyúkok pedig akár évi háromszázat is tojnak. Ha elegendő szárnyas áll rendelkezésre, kereskedelmi mennyiségben állíthatók elő a gyógyszerek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók remélik, hogy a tyúktojásos módszerrel állatoknak való gyógyszereket is tudnak majd gyártani, köztük olyanokat, amelyek az immunrendszer erősítésével az állattenyésztő telepeken használt antibiotikumok alternatívái lehetnek. A fehérjéket előállító csirkék nem szenvednek, a farmon nevelt társaikhoz képest több törődést kapnak - mondta Lissa Herron.    

- Kényelmes, tágas ketrecekben élnek, szakképzett technikusok etetik és itatják őket nap mint nap. A tyúkok szempontjából ugyanaz történik, mint mindig, tojásokat tojnak, az egészségükre semmilyen hatása nincs a változásnak - magyarázta.

Rákkeltő munkahelyek

Sok munkakörben napi kapcsolatban vannak a dolgozók a rákkeltőkkel, ilyenkor létfontosságú ismerni a törvényt. 

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük