Rákellenes, szívvédő, vírusölő

Ezeréves csodaszer a konyhádban

Sokszor hallani, mennyi jótékony hatással bír a fokhagyma. Ismerd meg közülük a három legfontosabbat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi, népi gyógymódok kapcsán gyakran felmerül a fokhagyma, mint csodaszer, hiszen köztudottan rendkívül sokféle probléma esetén hatékony. Legyen szó lábgombásodásról, magas vérnyomásról, megfázásról és köhögésről, ez a fűszernövény valóban rengeteg betegség kezelésére alkalmas.

Immunerősítő hatása megkérdőjelezhetetlen, manapság egyre népszerűbbek a belőle készülő kapszulák, és bizony a kutatások fényében úgy tűnik, hogy komolyabb betegségek esetén is sikerrel alkalmazható.

Fokhagymával a rák ellen

Számos kutatás alátámasztja, hogy a fokhagyma gátolja azokat a sejtelváltozásokat, melyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek - ezenkívül elpusztíthatja a már létrejött rákos sejteket is. Az egyik vizsgálat szerint a fokhagyma heti rendszeres fogyasztása a nők körében harmadára mérsékelheti a vastagbélrák kockázatát.

Az allicin és a fokhagymában található más vegyületek közvetlenül a daganat ellen hatnak. A fokhagyma a rákkeltő anyagok képződését is megakadályozhatja. Közömbösíti a szabadgyököknek nevezett veszélyes molekulákat, melyek hozzájárulnak a sejtek öregedéséhez, valamint károsítják a DNS-t, és rákos sejtelváltozásokat indítanak el. Ez a nagyszerű növény gátolja a gyomorrákért felelős nitritek képződését is, így akár napi egy fejet is nyugodtan elfogyaszthatsz belőle - kizárólag pozitív hatásai lesznek.

Tudtad?
Az egyiptomiak azért adtak fokhagymát a piramisépítőknek, hogy az növelje az erőnlétüket, illetve megelőzze a vérhasjárványt. Európában úgy tartották, megvéd a pestis ellen. A tábori orvosok mindkét világháborúban sebfertőtlenítésre használták.

Védd a szíved fokhagymával!

Amióta a modern orvostudomány felfedezte magának a fokhagymát, rengeteg kutatást végeztek vele kapcsolatban, és nyilvánvalóvá vált, hogy elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában lehet hatékony szerepe.

A fokhagymában található hatóanyagok száma a százat is meghaladja. Ezek közül az egyik legfontosabb az alliin nevű kénvegyület, mely allicinná alakul át, amikor a fokhagymát összezúzod vagy elrágod. A tudósok szerint ennek köszönhető a növény antibiotikus, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása.

A fokhagyma az egész szervezet vérkeringését javítja, értágító hatású, ezért csökkenti a vérnyomást, és fokozza az artériák falának rugalmasságát is. Rendszeres fogyasztása - a vényköteles gyógyszerek hatásához hasonlóan - tudományos kutatások szerint 9-12%-kal csökkenti a koleszterinszintet, amely, amennyiben magas, hozzájárul a zsíros lerakódások kialakulásához az érfalakon, és növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fokhagyma, mint antibiotikum

Talán első hallásra meglepő lehet, de a fokhagyma még néhány olyan baktérium ellen is hatékony, mely ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A nyers, zúzott fokhagyma sokféle mikroorganizmust képes elpusztítani: így többek között a lábgombásodás, a hüvelyi élesztőgombás fertőzés, a fülfertőzések, továbbá a tuberkulózis és a húgyúti fertőzések kórokozóját.

A fokhagyma a testen kívül és belül is elpusztítja a kórokozókat. Elfogyasztva megvédi a bélrendszer falát a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori nevű baktériumtól. Mivel pedig a fokhagyma illóolaja keresztülhalad a tüdőn, különösen hasznos akkor, amikor légúti megbetegedésben szenvedsz.

+Tipp: amennyiben a legtöbb értékes összetevőt szeretnéd bejuttatni a szervezetedbe, inkább nyersen, összezúzva vagy elrágva fogyaszd a fokhagymát. Ne rettenj vissza a kimondottan erős illatától se: ha nem szeretnél fokhagymaszagú leheletet, rágj el néhány szár petrezselymet az elfogyasztása után. Amennyiben nem kedveled az ízét, beveheted kapszula formájában is, így csupán pozitív hatásait élvezheted.

Cikkünk a Reader's Digest 1000 otthoni gyógyír című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük