Rákellenes fűszernövények
A fokhagyma, a kurkuma és a gyömbér antioxidáns hatásuk révén ütőképes védelmet nyújtanak!
Érdemes kicsit alaposabban körülnézned a konyhádban: lehet, hogy amit eddig csak ízesítőnek tartottál, valójában orvosság. Használd kicsit tudatosabban az alábbi fűszernövényeket! Minél gyakrabban vannak terítéken, annál nagyobb eséllyel fejthetik ki egészségvédő hatásaikat.
Kurkuma – sárga arany
A currypor fő alkotóelemét, a kurkumát több ezer éve sikeresen alkalmazza az indiai és a kínai gyógyászat. Az emésztési zavaroktól a menstruációs problémákig számos panaszt kezelnek vele. A sárga virágú kurkuma - vagy más néven gyömbérgyökér - aktív hatóanyaga a kurkumin. Erről a narancssárga fűszerről az elmúlt években számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága derült ki.
Antioxidáns hatása csaknem azonos a C- és E-vitaminéval. Véd a szabadgyök-molekulák ellen - melyek sejtkárosodást okoznak. Sőt, nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását.
A kurkuma antioxidáns tulajdonsága mellé azonban gyulladásgátló, májenzimtermelést fokozó, illetve epekiválasztást serkentő hatás is társul. Mindezeknek köszönhetően különösen az emésztőrendszer daganatos betegségeinek lehet kiváló ellenszere.
Fokhagyma – aromás gyógyír
A fokhagymát már ősidők óta szinte mindenre alkalmazzák, a lepra gyógyításától kezdve, a féregűzésen át, egészen az aranyér megszüntetéséig. Napjainkban a kísérletek nagy része a szív- és érrendszeri, valamint a rák elleni hatását vizsgálja.
Elsősorban a különféle emésztőrendszeri daganatok megelőzésében lehet eredményes a fűszernövény.
A kutatók még nem ismerik pontos hatásmechanizmusát, de valószínűleg több folyamatban is közrejátszik. Először is a fokhagyma növeli azoknak az enzimeknek az aktivitását, melyek gátolják a kóros sejtburjánzást elindító anyagokat. Másodszor pedig akadályozza a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó nitritvegyületek képződését. Végül antioxidáns hatásai is jelentősek, pusztítja a kórokozókat, serkenti az immunrendszert.
Nagy mennyiségű fokhagyma fogyasztása után előfordulhat, hogy gyomorégést, fokozott bélgázképződést tapasztalsz. Ezek a mellékhatások megszüntethetők, ha kapszulás formában fogyasztod a növényt.
Gyömbér - csípős csodanövény
A gyomornyugtató hatásáról híres gyömbért India egyes területein, Kínában, Jamaicában és más trópusi vidékeken termesztik. A meleg éghajlatot kedvelő növény szoros rokonságban áll a kurkumával. Főzéshez és gyógyításhoz egyaránt a gyöktörzset használják fel.
A michigani egyetem tudósai vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy a gyömbér hatékony segítség lehet a rák elleni küzdelemben. Laboratóriumi körülmények között a fűszernövény a rákos sejtek anyagcseréjének leállását okozta. Szakértők szerint a gyömbér elsősorban a petefészekrák ellen lehet hatásos.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A fűszernövény a kemoterápiás kezelésekkel együtt járó rosszullét megszüntetésében is segít. Ilyen esetekben érdemes már étkezés közben bevenni a gyömbért, így csökkentheti a gyomorpanaszok kialakulásának kockázatát.
Cikkünk a Reader’s Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyv alapján készült.
- gyömbér
- antioxidáns
- rákellenes táplálék
- gyógyító táplálékok
- a fokhagyma gyógyhatásai
- gyógyító fűszernövények
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- migrén
- megfázás
Migrén, ízületi gyulladás és megfázás ellen
- fűszer
- chili