Már leheletből is kiszűrhető a súlyos ráktípus!
90%-os biztonsággal
Egyszerűbbé válhat a jövőben a gyomorrák diagnosztikája.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyors és egyszerű leheletteszttel 90%-os biztonsággal megállapítható a gyomorrák - derül ki egy új tanulmányból.

Izraeli és kínai tudósok 130 páciensnél alkalmazták a módszert, és a teszt segítségével nemcsak diagnosztizálni tudták a gyomorrákot, hanem képesek voltak megkülönböztetni azt más gyomorpanaszoktól.

Gyomorrákszűrés leheletből

A Cancer című brit szakfolyóiratban ismertetett eljárás 90%-os pontossággal működött, és a szakértők véleménye szerint felgyorsíthatja és forradalmasíthatja a gyomorrák megállapításának a folyamatát. A gyomorrák kiváltó okairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

Sajátos kémiai összetevők

A vizsgálati módszer olyan kémiai összetevőkre összpontosít, amelyek egyedülállóak a gyomorrákos páciensek leheletében. A teszt tudományos megalapozottsága nem új, hiszen már régóta kutatják annak módját, miként lehetne kimutatni a különböző rákbetegségek - köztük a tüdőrák - meglétét a páciensek lélegzetének az elemzésével. A rák által kibocsátott sajátos szag - illékony szerves vegyület - egyfajta kézjegyként szolgálhat, csak a felismerésére kell kidolgozni a megfelelő módszert: például a kutyákról ismert, hogy képesek kiszagolni bizonyos rákfajtákat.

A kutatásról

Az elvégzett kísérletben, melyet Hosszám Haik, az Izraeli Technológiai Intézet professzora vezetett, 37 páciensről derült ki, hogy gyomorrákja van, 32-nek fekélye volt, 61-en pedig egyéb gyomorpanaszokkal küszködtek. A leheletteszt révén azt is fel tudták mérni, hogy a gyomorrák milyen előrehaladott állapotban van.
A kutatócsoport most nagyobb mintán próbálja ki a diagnosztizálási módszert, hogy egyértelműen bebizonyosodjon annak használhatósága és megbízhatósága.

Jelenleg biopsziával diagnosztizálnak

Nagy-Britanniában évente hétezer embernél állapítanak meg gyomorrákot. Kétötödük tovább él egy évnél, de a kezelés ellenére már csak egyötödük marad életben legkevesebb öt évig. Hazánkban a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák után a gyomorrák vezeti a rákhalálozási statisztikát. A gyomorrák diagnosztizálásának legelterjedtebb módszere jelenleg a biopszia, amelynek során szövetmintát vesznek a gyomorfalból.

- Jelenleg ötből csak egy betegen tudunk műtétet elvégezni, mert általában már túl későn fedezzük fel a gyomorrákot. Ha a módszer valóban segít a korai felismerésben, az változást hozhatna a páciensek hosszú távú túlélésében - idézte a BBC News Kate Law-t, a brit Rákkutató Intézet igazgatóját.

Ezt is szeretjük