Friss kutatás! A betegek 70%-a az interneten diagnosztizálja magát

Veszélyes is lehet?

Barát vagy ellenség az internet egészségügyi problémák esetén?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Majd rákeresek a neten - hangzik el napjában többször is, ha valamilyen felmerülő kérdésre nincs meg rögtön a válasz. A könyvesbolt címe, a süteményrecept vagy a sokat emlegetett film rendezője mellett egészségügyi jellegű témára is sokat vadásznak a világhálón.

A Kaliforniai Egyetem orvosai arra voltak kíváncsiak, mennyire veszélyes, ha az interneten próbálod diagnosztizálni esetleges betegségedet, illetve mennyiben változtatja ez meg az orvos-páciens viszonyt.

A betegek 70%-a az interneten diagnosztizálja magát

A Kaliforniai Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya során ötszáz embert kérdeztek ki azzal kapcsolatban, milyen gyakran keres online egészségügyi információkat. A kapott válaszok összesítése alapján pedig arra jutottak, hogy a vizsgálati alanyok 70%-a keres rendszeresen megoldást, illetve szerez információt az interneten egészségügyi kérdéseire.

Mi az oka?

A kutatókban felmerült, hogy ennek hátterében esetleg az orvosokkal szemben táplált bizalmatlanság állhat. Dr. Hu Xinyi - a kutatás társszerzője - szerint azonban nincs szignifikáns kapcsolat a bizalmatlanság és aközött, hogy a beteg az interneten néz utána a betegségének.

Épp ezért azt javasolja a kezelőorvosoknak, hogy nem szükséges védekezőállást felvenniük, hiszen az online egészségügyi információk felszerelkezett páciensek jellemzően nem támadnak.

Veszélyesek lehetnek az online egészségügyi információk?

Az elmúlt években egészségügyi, illetve sok más kérdést illetően az internet vált a legfőbb információforrássá. A legtöbb ember élete számos területével kapcsolatban az interneten keres válaszokat. Épp ezért teljesen érthető, hogy ugyanezt teszik akkor is, amikor valamilyen betegségben szenvednek - mondta dr. Hu Xinyi.

Fontos hangsúlyozni, hogy természetesen az világhálón fellelhető egészségügyi információk nem helyettesíthetik az orvosi konzultációt. Ugyanakkor önmagában nem jelent veszélyt, ha megbízható internetes oldalakon tájékozódsz, mielőtt orvoshoz fordulnál, vagy a már megkezdett kezelés során keresgélsz a neten.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A vizsgálatból kiderült, hogy a betegek döntő többsége az interneten talált információkat megosztja az orvosával, azok alapján kérdéseket tesz fel. Tehát az online egészségügyi információk akár segíthetik is az orvos-beteg kommunikációt.

Te szoktál egészségügyi problémádra megoldást keresni a neten?

Ezt is szeretjük