4 dolog, ami megelőzi a rákot a szakértők szerint - Tedd meg mindegyiket, ha lehet
Kutatások, statisztikák bizonyítják, hogy tehetsz a rák ellen.

nagykep?cikkid=169740&kep=csalad-egeszseges-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos összes nemzetközi ajánlás egyetért abban, hogy vannak olyan életmódbeli tényezők, melyek csökkenthetik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, és ezzel együtt növelhetik az életkort is.

Az Amerikai Rákkutató Intézet kutatóorvosai szerint bizonyos dolgokkal blokkolni lehet a rákos sejtek aktivizálódását a szervezetben, és gátat lehet szabni a tumor kialakulásának és elszaporodásának is. Az intézet a World Cancer Research Funddal együtt több ezer esettanulmányt elemezve kiadta a rákmegelőzéssel kapcsolatos kódexét. Ez olyan iránymutatásokat tartalmaz, melyeket alkalmazva érdemben tehetsz azért, hogy megelőzd a rákos megbetegedéseket.

Végleg felhagysz a dohányzással

Egy japán tanulmány több mint 90 ezer embert vizsgált, negyven év körüli házaspárokat, ahol a férfi dohányzott, a nő pedig nem. A 14 évig tartó megfigyelés alapján kiderült, hogy a tüdőrák kockázata és kialakulása nemcsak az erős dohányos férjeknél tűnt fel, hanem azok antinikotinista feleségeinél is. A nőknél nőtt a tüdőtágulat, asztma és tüdőrák valószínűsége, ami bizonyította azt, hogy a passzív dohányosok is rákveszélynek vannak kitéve a dohányzók által.

passzív-dohányzás

Az American Cancer Society állásfoglalása szerint közel félmillió ember hal meg az Amerikai Egyesült Államokban évente dohányzással kapcsolatos betegségekben. A tüdőrákos megbetegedéseknek pedig a 80%-át a nikotin okozza. A dohányzás a férfiak életét 12, a nők életét 11 évvel rövidíti meg. Ha tehát tenni szeretnél a rák ellen, a legfontosabb, hogy felhagysz a dohányzással, és környezetedet is erre buzdítod.

Leadod a túlsúlyt

Orvosi kutatások statisztikái bizonyítják, hogy kapcsolat van az elhízás és a daganatos betegségek kialakulása között. Megállapították, hogy a magas testtömegindex - BMI - 35%-kal növeli a későbbi rákos betegség általi halál kockázatát. A kóros elhízás leginkább a tüdő- és veseráknál, a nyelőcsőráknál és az ivarszervi daganatos betegségeknél komoly rizikófaktor.

Az átlagosnál jóval magasabb BMI 50%-kal növeli a rákos sejtek kialakulásának valószínűségét. A túlsúly azt jelenti, hogy a zsír mennyisége növekszik a szervezetben. A kóros elhízás már ennél jóval veszélyesebb, mert olyan hormonok szintjét emeli a testben, melyek a rákos sejtek növekedését is elősegítik.

Kiiktatod a hozzáadott cukrot

Az American Society for Clinical Nutrition kutatási eredményei alapján van összefüggés a rákos betegségek és a cukorfogyasztás között. Jóval nagyobb a kockázata a hasnyálmirigyráknak annál, aki túl sok cukrot, édességet és édesített gyümölcslevet fogyaszt.

A különbség szignifikáns, mert 57%-kal nő meg a daganatos betegség előfordulási aránya azoknál, akik étkezésük során rendszeresen fogyasztottak hozzáadott cukrot. Ami még nagyobb óvatosságra int, az a tény, hogy a túlzott cukorbevitel miatt kialakult cukorbetegség még inkább növeli a rákos megbetegedések kockázatát. A tartósan magas vércukorszint sok ráktípusnál kockázati tényező.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent képes tanulmány alátámasztja, hogy a szervezetben felhalmozódott cukor elsődleges rizikófaktor a daganatos betegségek kialakulásában. A folyóirat beszámolt arról is, hogy a University College London tudósai az új rákkutatási módszereket alkalmazva speciális módszert fejlesztettek ki.

A mágneses rezonancia - MRI - képalkotó technikájával a testben elraktározódott glükózt mutatják ki. Az úgynevezett glucoCEST kimutatja, hogy a rákos sejtek sokkal több glükózt fogyasztanak, így, aki sok cukor fogyaszt, gyakorlatilag táplálja a rákot.

Gyakrabban fogyasztasz nem keményítőtartalmú zöldséget

A World Cancer Research Fund és az amerikai Institute for Cancer Research kutatásai szerint a nem keményítőtartalmú zöldségek és gyümölcsök csökkentik többféle ráktípus kialakulásának veszélyét. Ilyen a torok-, gége- és nyelőcsőrák, valamint a gyomor- és tüdőrák.

A megelőző hatást leginkább az olyan zöld leveles zöldségeknek tulajdonítják, amilyen a fejes saláta, a brokkoli és a káposzta. Kiemelt jelentősége van a daganatos betegségek megelőzésében a fokhagymának és a hagymaféléknek.

Az ausztrál Health Professionals Follow-up Study kutatási eredményei szerint a paradicsom gátolja a prosztatarák kialakulását a férfiaknál, különösen, ha annak agresszív formájáról van szó. A paradicsom egyik pigmentjének, a likopinnak tudják be ezt a kedvező hatás.

Ezt is szeretjük