Mi a teendő, ha rák a diagnózis? Jelentősen növelhető a túlélés esélye

Egyre nagyobb eséllyel gyógyítható a rák, de az idő még mindig kritikus tényező.

doktor-paciens

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákgyógyítás gyors fejlődéséről, a kutatások eredményeiről és az új gyógyszerekről sok hírt hallhat az ember, az innovációk sokak számára mégis elérhetetlennek tűnnek. Pedig a diagnózis után életmentő, ha a beteg tud a lehetőségeiről, és nem halogatja a kezelést.

A rákbetegek kilátásai egyre jobbak, már a személyre szabott kezelések is elérhetők, ám az idő kritikus tényező, a diagnózist követően minden egyes hónap csökkenti a gyógyulási esélyeket. 

Rák a röntgenfelvételen

Miután a pozitív szűrővizsgálati eredményt megkapta az ember, nem szabad sokáig tétlenkedni. Fontos tudni, hogy egy pozitív székletvérteszt esetén például egy hónapon belül szükséges lenne vastagbéltükrözés a kutatók szerint, és minden hónap 3%-kal növeli a súlyosabb stádiumú daganat kialakulási kockázatát.

A rettegett rákdiagnózist követően, bármilyen nehéznek tűnik is a helyzet, ugyancsak életet menthet, ha a beteg időben hozzájut a megfelelő gyógyszerhez.

A diagnózis után sok kérdés felmerül az emberben. Gyógyítható a betegség? Mi a legjobb kezelési mód? Fájni fog a kezelés? Meddig fog tartani? Kórházban kell maradni? Képes lesz-e az ember a munkavégzésre? Mennyibe fog kerülni a kezelés?

Útmutató rákbetegeknek

Egy rákbetegség rengeteg változást hoz a betegek és családjaik életébe. Edward T. Creagan, M.D, a Mayo Clinic rákspecialistája egy rövid útmutatót állított össze számukra a diagnózis utáni időszak első lépéseiről.

A legelső teendő megismerni a diagnózis részleteit: a rák nevét, méretét, helyét, kiindulópontját és terjedését, valamint a növekedés gyorsaságát. Tájékozódni kell a rendelkezésre álló kezelési lehetőségekről, azok várható hatásairól és mellékhatásairól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rák egy személyes krízis, jó, ha van egy kísérő az orvosnál, aki segít az információk megértésében és a kérdések tisztázásában, akivel a beteg megoszthatja az érzéseit, támogatást ad, és megbízik benne. A család támogató szerepe a kezelések alatt is kulcsfontosságú, az egyéni korlátok ismeretében tudni kell segítséget kérni, és a prioritásokat átgondolni.

Ráktípustól és stádiumtól is függ, hogy a kezelésről mikor kell onkológus szakorvossal konzultálni. De bármi hangzik el, javasolt lehet egy második vélemény kikérése is, egy másik intézmény másik onkológusától.

Megbízható orvos

A gyógyuláshoz vezető út első lépése megtalálni a megfelelő orvost. Egy jó orvos figyel a páciensre, meghallgatja a kérdéseit, érthetően elmagyarázza a lehetőségeket és a prognózist. Megérti a betegét, kapcsolatuk alá-fölérendeltség helyett partnerségen alapul, a beteg megbízik benne.

A kezelési lehetőségek sokat változtak az idővel, a drasztikus műtétek, a kemoterápia és a sugárkezelés mellett már sok új terápia elérhető a betegek számára. A típustól és a daganatot elindító génhibától is függhet, milyen kezelésre hogyan reagál a rák.

A legmodernebb, mindenki számára elérhető vizsgálati mód a precíziós molekuláris diagnosztika, mellyel a betegség kialakulásában felelős géneket keresik meg. Ezzel sokkal célirányosabban meghatározható, hogy milyen kezelési mód lehet a legeredményesebb az adott beteg esetében. Egyelőre ötven-hatvan gyógyszer elérhető a világon, és már több száz tesztelés alatt van, ami biztató a rákgyógyítás jövőjére nézve.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük