Puffadás, fáradtság, hasmenés – A tejérzékenység tünetei
Ismerd meg a kellemetlen egészségügyi panaszok hátterében meghúzódó betegséget!
Allergiás reakciót gyakorlatilag bármilyen élelmiszer kiválthat, de bizonyos táplálékok gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A búza, a tehéntej, a kagyló, a földimogyoró vagy a tojás gyakran vezetnek allergiás reakcióhoz az arra érzékenyeknél. Az allergiás reakció során az immunrendszer a normál esetben teljesen veszélytelen ételre ellenanyag-termeléssel válaszol.
Ezen túlzott reakció következtében pedig hisztamin és más - allergiát okozó - vegyületek szabadulnak fel a testben. A tejérzékenység meglehetősen gyakori az élelmiszer-allergiák között. Egyes becslések szerint kisebb vagy nagyobb mértékben a világ lakosságának kétharmadát érinti.
Tejcukor- és tejfehérje-érzékenység
A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák, melyet laktóz-intoleranciának hívnak. Oka az, hogy a bélben nem termelődik a laktózt lebontó enzim, a laktáz. Ennek hiányában nem történik meg a laktóz lebontása, hanem változatlan formában jut el a vastagbélbe. Itt a baktériumok megerjesztik, és az erjedés miatt kellemetlen tünetek jelentkeznek.
A tejcukor-érzékenység jelei
- Hasfájás.
- Fáradtság.
- Hasmenés.
- Haspuffadás.
A betegség kialakulása
A laktáz enzim örökletes hiánya nagyon ritkán fordul elő, és a születést követően hamar kiderül. Sokkal gyakoribb, hogy egy bélrendszeri fertőzést, például gyomor- és bélhurutot követően átmenetileg lép fel enzimhiány és tejcukor-intolerancia.
Tejfehérje-érzékenység
A tejérzékenység másik fajtája a tejfehérje-allergia. Ebben az esetben a tejben található fehérje vált ki allergiás reakciót, aminek az intoleranciához hasonló tünetei lehetnek. Ez jóval ritkább betegség, mint a laktóz-intolerancia, és bármely életkorban előfordulhat.
Súlyos vagy enyhe allergia?
A laktóz-intoleranciában szenvedők egy része fogyaszthat egy kevés tejet és tejterméket a tünetek kiváltása nélkül. Súlyosabb esetekben azonban teljesen száműznöd kell a tejtermékeket az étrendedből, és egyéb élelmiszerekkel, például szójával vagy más laktózmentes táplálékkal kell helyettesítened. Súlyos laktóz-intolerancia esetén a tejet minden formájában - még a juh- és kecsketejet is - teljesen ki kell hagynod az étrendből.
Nem fogyaszthatsz bizonyos tejtermékeket, például tejszínt vagy lágy sajtot sem. A vajat és a kemény sajtot azonban nem kell száműznöd az étrendedből, mivel ezekben nagyon kevés a tejcukor. A natúr joghurt is csak ritkán okoz problémát.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Honnan vegyél kalciumot?
A tej és tejtermékek sok kalciumot tartalmaznak, így valamilyen helyettesítő után kell nézned, ha ezeket nem fogyaszthatod. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot a konzervhalak, például a szardínia, a leveles zöldfőzelék, például a spenót. Ha attól tartasz, hogy tejtermékmentes diétád nem tartalmaz elég kalciumot, kérj tanácsot orvosodtól, hogy érdemes-e laktózmentes kalciumtartalmú táplálékkiegészítőt szedned.
Ajánlott körülnézned a közeli bioélelmiszer-boltokban is. Kísérletezz az ott található élelmiszerekkel: például fogyassz gabonapelyhet szójatejjel. Előfordulhat, hogy a tehéntejben található fehérjére allergiás vagy, ám más forrásból származó tejet, például juh- vagy kecsketejet, illetve az ezekből készített sajtot és joghurtot minden probléma nélkül fogyaszthatod.
Nem csak tejtermékekben
Sokféle gyárilag feldolgozott élelmiszer, valamint a mesterséges édesítőszerek és egyes gyógyszerek is tartalmaznak tejcukrot vagy nyomokban tejfehérjét. Ezért nem árt alaposan áttanulmányoznod a termékeken található tápanyag-ismertetőt. A tápanyagok listájában az alábbi összetevőkre kell figyelned.
Veszélyes alkotórészek
- Tehéntej vagy laktóz.
- Kazein vagy kazeinát.
- Zsírmentes tejkivonat.
- Hidrolizált kazein vagy savó.
- Laktalbumin, nátrium-glutamát.
Cikkünk a Reader’
s Digest Útmutató az egészséges élethez című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- tej
- táplálkozás
Puffadás, fáradtság, emésztési zavar
- székrekedés
- puffadás
Puffadás, székrekedés, elhízás
- táplálkozás
- fertőzés