Természetes probiotikum-források, amik felturbózzák az immunrendszert: a kovászos uborkától a joghurtig

A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, a probiotikus ételek támogatják a megfelelő működését.

Probiotikus ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek ha megfelelő számban vannak jelen, kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre. Jelentőségük felértékelődött, amióta tudjuk, hogy a bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben is.

Több kórállapot kapcsán is vizsgálták a probiotikumok hatását, és egyes esetekben, mint az akut hasmenés, fekélyes vastagbélgyulladás vagy az irritábilis bél szindróma, kedvező eredményeket tapasztaltak a tünetek csökkentése terén.

Mik a probiotikus ételek?

Probiotikusnak nevezhetjük azokat a tejtermékeket, amelyek olyan hasznos baktériumokat, elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, melyek a vastagbélben megtelepedve hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják a szervezet immunvédekezését.

GettyImages-1270511046

A tejsavbaktériumokat hosszú ideje használják az élelmiszeriparban. Az erjesztés, fermentálás nemcsak a tej, de más élelmiszerek tartósítására is alkalmazható, például gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek, hús, hal.

A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékek, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, mint a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében, de a probiotikus, azaz élő kultúrát tartalmazó élelmiszerek fogyasztása az egészséges táplálkozás részeként is ajánlható, így szerepük lehet a krónikus betegségek megelőzésében és a megfelelő immunitás kialakításában.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közleményében olvasható magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket javasolt fogyasztani, amelyekben a fontos mikrotápanyagok közül a kalcium és D-vitamin is megtalálható, továbbá a tejtermékek élő, azaz probiotikus kultúrát is tartalmazhatnak. Napjainkban a tej és tejtermékek veszítettek népszerűségükből, mindez - megfelelő pótlás nélkül - alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra összetételének kedvezőtlen megváltozásához vezethet. 

Az immunrendszer támogatása ételekkel

A kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel tehetünk legtöbbet az immunrendszerünk optimális működéséért. Fontos, hogy ne kampányszerűen, csak egy-egy időszakban figyeljünk erre oda, hanem folyamatos, rutinszerű legyen immunrendszerünk támogatása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az OKOSTÁNYÉR* elveit követve naponta legalább négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárul a C- és B6-vitamin-szükséglet fedezéséhez. A tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása pedig segít a kalcium- és D-vitamin-igény kielégítésében. Tejtermékekből elsősorban a natúr és zsírszegény/csökkentett zsírtartalmú változatokat érdemes előnyben részesíteni. Ízesített tejkészítmények, például gyümölcsjoghurtok vásárlása esetén a hozzáadott cukroktól mentes verziókat keressük elsősorban!

Az élő kultúrát tartalmazó élelmiszerek, például tejtermékek rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a bélflóra összetételére, ezáltal segítheti az emésztést, és hozzájárulhat a megfelelő immunvédekezéshez. Fontos azonban tudni, hogy a prebiotikus élelmiszerek fogyasztására is éppúgy oda kell figyelni.

GettyImages-1267318769

Amennyiben lehetséges, a tápanyagszükségletünket természetes forrásokból, tehát élelmiszerekből fedezzük. A tápanyagigény kielégítésében szerepet kapnak még a dúsított termékek is. Étrend-kiegészítőket szükség esetén alkalmazzunk, mint az őszi-téli időszakban D-vitamint. Ebben az esetben a több nem jobb, a megadózisokat kerüljük! Ha így járunk el, az élelmiszerekben jelen lévő tápanyagok egymás hatását, hasznosulását segíteni tudják, és kisebb lesz a túladagolás esélye.

Szupererős házi probiotikumok

Egyes probiotikus ételek érezhetően javítják a bélműködést, és erősítik az immunrendszert is.

Szupererős házi probiotikumok: gyorsan rendbe teszik a beleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük