A 3 leggyakoribb poszt-Covid-tünet: magas vérnyomás esetén is megnő a kockázat
A poszt-Covid szindróma leggyakoribb tüneteiről beszélt a szakorvos.

GettyImages-1257279605
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány ugyan jelenleg lecsengőben van, ám a fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük.

Hónapokkal később is panaszokat okoz

A 2021 január és június hónapok közötti időszakban poszt-Covid-tünetekkel a Tüdőközpontban orvoshoz fordulók koronavírus-fertőzés tünetei 2020 szeptembere és 2021 áprilisa között kezdődtek. 

GettyImages-1287472162

A 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között nemek tekintetében nincs jelentős különbség, közel azonos arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség - derül ki a Tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző Covid utáni tüdőgyógyászati ellátásregiszterből.

A pácienseknél előforduló társbetegségek közt kiemelkedik a magas vérnyomás. A tüdőgyógyászati vonatkozású kórképek közül asztma öt fő esetében, COPD egy fő esetében áll fenn. Orvosi kezelésben részesült 42 fő, kórházban pedig 13 főt kezeltek.

A három leggyakoribb tünet

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg. 

GettyImages-1224108589

A legtöbben gyengeség, fáradékonyság (29 fő), köhögés (27 fő) és légszomj, nehézlégzés (25 fő) miatt fordultak tüdőgyógyászhoz. Emellett kevésbé gyakran, de az egyéb panaszoktól mégis jelentős eltéréssel sokan számoltak be mellkasi fájdalomról, rendellenes szívdobogásról (17 fő) is. 

Poszt-Covid-kivizsgálás: látható elváltozások a tüdőn

A koronavírus-fertőzés következtében a páciensek közel harmadánál alakult ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8%-os értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok - mellkas-CT és mellkasröntgen - alapján a tüdő érintettsége a vizsgálat időpontjában 10,1%-os. Ilyen arányban a Covid tehát akár hónapok múlva - itt átlagosan 46 nap elteltével - is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.  

Ilyen esetben javasolt orvoshoz fordulni

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újraindulnak a tünetek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Forduljunk orvoshoz, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok, és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés jelentkezik, vagy lábdagadás esetén.

Életveszélyes lehet, ha elmarad a kivizsgálás

A kezeletlen poszt-Covid-tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő. 

GettyImages-157565719

A koronavírus például megnöveli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóliát okozhat, mely hirtelen halálhoz is vezethet, de bizonyos tüneteket - például mellkasi fájdalom vagy elhúzódó köhögés - felismerve, ha idejében orvoshoz fordul a beteg, az élete megmenthető. 

A szövődmények akár hónapokkal a fertőzés lezajlását követően is jelentkezhetnek, a koronavírus ugyanis sok esetben hosszabb időn át, lappangva is képes rombolni a szervezetet.

Ezek a koronavírus delta variánsának legjellemzőbb tünetei

Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus delta variánsával fertőzöttek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük