Aggasztó dolog derült ki a Pfizer- és a Moderna-vakcináról: ritka esetben, de főleg a fiatalokat érinti
Az amerikai járványügyi hatóság ritka szívgyulladással hozta kapcsolatba a vakcinákat.

pfizer-moderna2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus elleni harcban az egyik legfontosabb szerepet a vakcinák kapták, amik más-más technológiával készültek, de ugyanazon céllal. Ahogy a működésük, úgy a hatékonyságuk is eltérő lehet, nemrég azonban aggasztó jelenséget figyeltek meg az mRNS-alapú vakcináknál, ezen belül is a Pfizer és a Moderna oltóanyagainál.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) szerint összefüggésbe hozható a szívizomgyulladás kialakulása a fent említett vakcinákkal, az állítást pedig a amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportja is megerősítette.

Ritka, mégis veszélyes lehet

Az orvosok és kutatók vizsgálatai alapján a szívizomgyulladás esélye, bár ritka, nem lehet teljesen kizárni, és a leginkább a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek lehetnek érintettek benne, a férfiak körében pedig jellemzőbb a kialakulása. A Pfizer és a Moderna vakcinája emellett a szívburokgyulladás kockázatát is emeli, mindkét betegség a második oltást követően jelentkezhet. A CDC egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a szívgyulladástól szenvedő betegek az oltást követően általában meggyógyulnak, tüneteik megszűnnek, és jól vannak. Az oltási gyakorlatokért felelős tanácsadó bizottság tovább vizsgálja a szívbetegség és az mRNS-alapú oltások közötti lehetséges kapcsolatot.

pfizer-moderna1
Fotó: Marcos del Mazo / Getty Images Hungary

A Pfizer cég, amelynek vakcináját hivatalosan is engedélyezték a 12 év feletti amerikaiak oltására, korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást a Pfizer/BioNTech-védőoltás felhasználását követően. A Moderna vállalat korábbi tájékoztatása szerint nem talált oksági összefüggést a szívgyulladásos esetek és a Moderna oltásának használata között.

Gyenge az oltási reakcióm, így is védett leszek? 5 fontos kérdés a vakcináról

A koronavírus elleni vakcinák és a védettség kapcsán számos kérdés merülhet fel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük