Ezek a koronavírus delta variánsának legjellemzőbb tünetei: fiataloknál is jelentkezhet

Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus delta variánsával fertőzöttek.

delta-variáns-tünetei1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tim Spector, az új koronavírus okozta Covid-19 tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a delta variáns a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlít. Lehet, hogy nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek, és kockázatnak tehetnek ki másokat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a Covid-19 klasszikus tünetei a köhögés, a láz és a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján ezek most kevésbé gyakoriak.

Megváltoztak a leggyakoribb tünetek

- Május eleje óta figyeljük a leggyakoribb tüneteket az applikáció használói körében, és azt látjuk, megváltoztak a korábbiakhoz képest - magyarázta. Úgy tűnik, a változások a delta variánshoz köthetők, melyet Indiában azonosítottak, és amelynek a számlájára írható jelenleg az Egyesült Királyságban azonosított esetek 90 százaléka.

delta-variáns-tünetei2
Fotó: DjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

A láz elég gyakori, de a szaglás és az ízlelés elvesztése már nincs az első tíz tünet között. A kutatók úgy vélik, ez sok probléma forrása, mivel a fiataloknál egyébként is enyhébbek a tünetek, "súlyosabb náthának és valami furcsa, rossz közérzetnek tűnik" az egész, de fontos otthon maradni és tesztet végeztetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Imperial College London több mint egymillió angol résztvevővel készítette a React című tanulmányt, amikor az országban még az alfa vagy brit variáns volt az uralkodó. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, az étvágytalanságot és az izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között.

Kiderült: ennyi ideig tart a védettség, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen

A friss tanulmány eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük