Influenza, köhögés és túlsúly ellen: hogyan fogyaszd a pomelót?

Magas C-vitamin-tartalmából adódóan a pomelo megérdemli, hogy jobban megismerkedj vele.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár szerencsére a tavasz már a nyakunkon van, az influenzaszerű megbetegedések időszaka még nem ért véget. Éppen ezért márciusban is érdemes erősítened az immunrendszeredet.

A grépfrúttal közeli rokonságban álló pomelo - Citrus grandis - hazánkban még kevéssé elterjedt, pedig magas rost- és C-vitamin-tartalmából adódóan érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Pomelo, a legnagyobb citrusféle

Első ránézésre leginkább egy nagyra nőtt grépfrútra emlékeztet. A Malajziában és Délkelet-Ázsiában honos pomelo megterem még vadon többek között Hawaiion, valamint a Fiji-szigeteken, Thaiföldön és Japánban is.

Ázsiában nem csupán magát a gyümölcsöt fogyasztják, hanem a növény leveléből, virágaiból és kérgéből készítenek főzeteket, melyeket többek között ekcéma kezelésére alkalmaznak.

Mi van benne?

Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal bír - száz gramm mintegy 60 milligrammot tartalmaz -, ami mind az immunerősítés, mind a fogyás szempontjából fontos. Kalóriatartalma is alacsony: száz gramm pomelóban körülbelül 40 kalória van. Ezen kívül tartalmaz B-vitaminokat és káliumot is - ez utóbbi a vízháztartás kiegyenlítését segíti.

A pomelo rendszeres fogyasztása segít szabályozni a vérnyomást. Mivel rosttartalma is igen magas, anyagcsere-serkentő hatással bír: fogyasztásával támogatod a fogyókúra sikerét, illetve megkönnyíted az emésztést.

Hogyan fogyaszthatod a pomelót?

Vásárláskor ügyelj arra, hogy minél sárgább gyümölcsöt válassz, ugyanis ezek a legédesebbek - a kissé zöld gyümölcsök még éretlenek. A legcélszerűbb nyersen, gerezdekre szedve enned, hiszen így őrzi meg legtöbb előnyös tulajdonságát. Ha nem szereted a kissé kesernyés ízvilágot, filézd a gyümölcsöt.

A pomelo kiváló gyümölcssaláta-alapanyag lehet, de ízesíthetsz vele szörbetet, sőt, akár hűsítő gyümölcslevest is készíthetsz belőle. Héját Kínában fűszerként, valamint kandírozott formában is fogyasztják.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük