Sokszor nem okoz feltűnő tünetet, mégis nagy veszélyt jelenhet: így kezelhető a pitvarlebegés

A pitvarlebegés tünetmentesen is nagy veszélyt jelent, szakorvos beszélt a kezelési lehetőségekről.

GettyImages-1229306506

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pitvarlebegés a szívritmuszavarok egyik típusa, hasonlít a pitvarfibrillációra, sokszor nem okoz feltűnő tünetet, mégis nagy veszélyt jelenhet a betegre, mert az ötszörösére emeli a szívelégtelenség és az agyi érkatasztrófa veszélyét. Milyen jelekre szükséges felfigyelni, milyen vizsgálatokra lehet szükség, és hogyan lehet kezelni a pitvarlebegést? Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg az előbbi kérdéseket. 

A pitvarlebegés jelentése

A normál szívverés a szinuszcsomóból, a szív jobb pitvarában (jobb felső üregében) lévő kis területről érkező elektromos impulzussal kezdődik. A pitvarlebegés során egy elektromos „rövidzárlat” lehetővé teszi, hogy az elektromos impulzus túl gyorsan mozogjon a jobb pitvar körül, percenként 240-340 összehúzódást okozva. Ha pedig a pitvar összehúzódása rendkívül szapora, ezzel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén.

GettyImages-1055496734
Fotó: Pixologicstudio/science Photo Li / Getty Images Hungary

Mindezen folyamatok következményeként a betegek felének leggyakoribb tünete a heves szívdobogás, egyharmadának a gyengeség, 30 százalékának a légszomj, 10-20 százalékának a mellkasi fájdalom - ez utóbbi hátterében más betegségek is állhatnak, erről bővebben itt olvashatsz. Ezek a tünetek keveredhetnek, de a betegek jelentős részének semmilyen panasza nincs.

A pitvarlebegés tünetmentesen is veszélyes

- Korábban a pitvarlebegést nem tekintették súlyos szívritmuszavarnak, legfeljebb csak kellemetlennek, megfigyelést igénylőnek. Ma már nem így tekintünk rá, ugyanis bebizonyosodott, hogy a veszélye abban áll, hogy ötszörösére emeli a szívelégtelenség és a stroke veszélyét. Amennyiben pedig több szív- és érrendszeri betegséggel is küzd valaki - és ebbe például a magas vérnyomás is beleértendő -, a kilátásai sokkal rosszabbak, ha ez a szívritmuszavar is jelen van - ismerteti dr. Müller Gábor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A legsúlyosabb veszélyt az agyi érkatasztrófa jelenti. Ha valaki pitvarlebegésben szenved, nagy a kockázata annak, hogy a bal pitvarban vérrög képződjön. Erről leszakadhat egy darab, és a vérárammal eljuthat az agy egyik erébe, és elzárhatja azt, így stroke, vagyis agyvérzés alakulhat ki, aminek következtében az agy bizonyos része elhal. Ennél enyhébb, de mégis jelentős következmény lehet, hogy a hosszú időn keresztül zajló gyors szívverés növeli a kardiomiopátia, vagyis szívizom-károsodás rizikóját is, ami hosszabb távon szintén veszélyes kimenetelű lehet. 

Így diagnosztizálható a pitvarlebegés

- A kivizsgáláshoz és a pontos diagnózis felállításához többféle eszközös vizsgálatra is szükség lehet. A laborvizsgálatok mellett alapvető az EKG, amellyel gyorsan ellenőrizni tudjuk a szív elektromos jeleit. Szintén szükséges és fontos lehet a többnapos Holter EKG, amely kis méretének, praktikusságának köszönhetően nem jelent különösebb kellemetlenséget. Ezzel az eszközzel akár a ritkább tüneteket okozó problémák is kiszűrhetők. Ugyancsak fájdalmatlan eljárás a szívultrahang, amely szívritmuszavarok esetén kötelező vizsgálómódszer, amellyel akár terhelés mellett is megfigyelhető a szív munkája - foglalja össze Müller doktor.

GettyImages-1174680850
Fotó: busracavus / Getty Images Hungary

Ha megszületik a diagnózis, a kezelésnek több is célja is lehet:

  • Kezelni kell a kísérőbetegségeket és ezzel párhuzamosan csökkenteni a rizikófaktorokat. Itt leggyakrabban a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség orvosi és életmódbeli kezeléséről van szó - korábbi cikkünkben olyan étrendet mutattunk be, ami védi a szív egészségét. 
  • Kezelni kell magát a pitvarlebegést. Ennek régebben elsődleges eszközei voltak a szabályos pulzus megőrzését szolgáló gyógyszerek, ma már sok esetben katéteres beavatkozás történik, aminek az a lényege, hogy az érpályán keresztül a szívbe katétereket juttatnak, és a kóros elektromos jeleket adó területeket speciális energiaforrás segítségével semlegesítik.
  • Meg kell előzni a vérrög okozta agyi érkatasztrófa kialakulását, elsősorban a véralvadást lassító készítményekkel. 

Ez is érdekes: 8 rizikófaktor, ami szívritmuszavart okozhat

A szívritmuszavar kialakulásának esélyét különböző rizikófaktorok növelhetik meg, ezeket kardiológus szakorvos sorolta fel.

8 rizikófaktor, ami szívritmuszavart okozhat: növelik a stroke kockázatát is

A szívritmuszavar kialakulásának esélyét különböző rizikófaktorok növelhetik meg, ezeket kardiológus szakorvos sorolta fel.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük