Egészségesnek hiszik, pedig szívbetegséget okozhat a népszerű diéta: óvatosságra intenek a kutatók
A szívműködés szempontjából nem mindegy, mennyi szénhidrátot eszel.
A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció - AFib -, a leggyakoribb szívritmuszavar kockázata - állapították meg kínai kutatók.
Az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték, ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.
Mi az a pitvarfibrilláció?
A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata, és szívelégtelenség is kialakulhat.
A szénhidrát megvonása népszerű súlycsökkentő módszerré vált az elmúlt években. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, köztük a ketogén vagy az Atkins-diéta a fehérjefogyasztásra helyezi a hangsúlyt, korlátozva a cukor, a gabonák, gyümölcsök és keményítőben gazdag zöldségek - köztük a burgonya - fogyasztását.
- A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása még ellentmondásos, különösen ami a szív- és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatásáról szóló tanulmányunk azt jelzi, hogy ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad ajánlani - idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-Tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására - magyarázta.
Átfogó kutatás a szénhidrátfogyasztásról
A tanulmány 14 ezer résztvevője közül a vizsgált, 1985-2016 közötti időszakban mintegy 1900-nál állapítottak meg pitvarfibrillációt. A résztvevőknek fel kellett jegyezniük, hogy naponta 66 különféle ételből mit és mennyit fogyasztottak. Ebből a Harvard Egyetem táplálkozási adatbázisa alapján kiszámolták, mennyi szénhidrátot fogyasztottak, és ez a napi bevitt kalória hány százalékát teszi ki.
Átlagban a résztvevők kalóriafogyasztásának a felét adták szénhidrátok. Az étrendre vonatkozó amerikai irányelvek szerint a napi kalóriabevitel 45-65%-nak kell szénhidrátból származnia. A kutatók három csoportra - alacsony, mérsékelt és magas szénhidrátbevitelre - osztották a résztvevőket. Az első csoport 44,8%-nál kevesebb, a második 44,8 és 52,4%, a harmadik 52,4%-nál több kalóriabevitele származott szénhidrátból.
Pitvarfibrilláció és alacsony szénhidráttartalom
Az alacsony szénhidrátbevitel esetében volt a legvalószínűbb a pitvarfibrilláció kialakulása. Esetükben 18%-kal nagyobb volt az AFib kockázata, mint a mérsékelt, és 16%-kal nagyobb, mint a magasabb szénhidrátbevitellel élőknél. Csuang szerint ez számos okkal magyarázható.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
- Az egyik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétán élők kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a gyulladás kialakulását. Ezen ételek fogyasztása hiányában több pitvarfibrillációval kapcsolatos gyulladás léphet. A másik magyarázat, hogy a több fehérje és zsír fogyasztása oxidatív stresszt okozhat, ami szintén összefügg a pitvarfibrillációval. Egy harmadik, hogy a szénhidrátmegvonás hatása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek más formáinak kockázatát - mondta Csuang.
A kínai kutató kiemeltre, hogy kutatásuk összefüggést tárt fel, nem az okokat. Egy jóval nagyobb és színesebb etnikai összetételű, újabb tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék ezt a kapcsolatot.
Egészségügyi kütyük
A legújabb orvosi innovációk sajnos lassabban jutnak el az átlagemberekhez, léteznek azonban olyan fejlesztések is, például okoseszközök formájában, melyek már most elérhetőek.
A szívroham is megelőzhető lehet! 10 hihetetlen egészségügyi innováció 2017-ből!
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images