A kipirosodott arc számos betegségre utalhat – Ha nem sportolás után jelentkezik, figyelni kell
Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, annak nem árt utánajárni.

piros arc nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran egy bóktól is el lehet pirulni, de a tartós pirosságnak ennél bonyolultabb okai is lehetnek.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a leggyakoribb okokat vette számba, és a bőrgyógyászati kezelés lehetőségeit ismertette. 

Ártalmatlan okok és betegségek is okozhatják

Az arc kipirosodásának közvetlen oka, hogy a bőr alatti apró vérerek kitágulnak, és megtelnek vérrel, ami kívülről rózsaszínnek vagy pirosnak látszik.

Az arcon azért olyan feltűnő ez a jelenség, mert ott a vékony bőrhöz nagyon közel futnak az erek. A bőrszínváltozás mellett a kipirosodás melegségérzéssel is járhat. Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, vagy nem múlik el teljesen, érdemes online konzultálni bőrgyógyásszal.  Bemutatjuk a leggyakoribb okokat.

Pirulás

Ha idegesek vagyunk, vagy zavarban érezzük magunkat egy helyzetben, a test olyan hormonokat termel, mint az adrenalin, amelyek átmenetileg kitágítják az ereket, tehát a bőr kipirosodik. Akiket zavar az elpirulás, gyakran emiatt szoronganak tovább, ami viszont fenntartja vagy fokozza a pirulást.

Meleg 

Amikor a szervezet túl meleget érzékel - legyen ennek oka a külső hőmérséklet vagy intenzív fizikai munka -, kísérletet tesz arra, hogy lehűtse magát. Ezért kitágítja az ereket, ami pirosságot eredményez. Ilyenkor érdemes mélyeket lélegezni és vizet inni. Ha azonban a pirosság mellett kimerültség, nehézlégzés, zavartság is jelentkezik, akkor segítséget kell kérni, mert hőguta vagy szívbetegség is okozhat ilyen tüneteket.

Alkohol

Az alkohol felviszi a vérnyomást, ami tágulásra készteti az ereket - innen is eredhet a pirosság. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén a pirosság tartóssá is válhat.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a kipirulás, ilyenek főként egyes antibiotikumok, nitrátok, hormonrendszerre ható gyógyszerek, vízhajtók, fájdalomcsillapítók. Ha mellékhatásként jelentkezik a pirosság, ezt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni az esetleges változtatás miatt. 

Menopauza

A klimaxot megélő emberek komoly hormonváltozásokon mennek keresztül, amelyek a véráramlást is érintik. Ennek eredménye lehet az úgynevezett hőhullám, amely egy hirtelen, intenzív melegségérzés, ami az egész testet érinti, így az arc is kipirulhat, verejtékezhet. A menopauzával esetlegesen együtt járó kellemetlen jelenségekről nőgyógyásszal érdemes egyeztetni.  

Hormonális rendellenességek, betegségek

Az endokrin betegségek hatására megváltozik a hormonális státusz, és egyes esetekben azon hormonok termelődése fokozódik, amelyek növelik a vérnyomást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek következtében aztán tünetként jelentkezhet a pirosság. Ilyen betegség lehet például a Cushing-szindróma, a karcinoid szindróma és a pajzsmirigydaganat is. 

Rosacea

A rosacea az arc bőrén, főleg a középső részén kezdetben időszakosan megjelenő bőrpír, mely a későbbiekben állandósul, majd apró pattanások, értágulatok jelentkeznek az orcákon. A rosacea krónikus bőrbetegség, amely főleg a 30-60 év közti nőket érinti. A bőr kisereinek beidegzési zavara okozza, családi hajlam, öröklött tényezők is hajlamosítanak kialakulására. Gyakoriak az emésztési zavarok. Legveszélyeztetettebbek mégis a változó korba lépett, világos bőrű nők, bár férfiaknál sem ritka jelenség a „borvirágos” orr és orca. Az állapotromlásban közrejátszhat a stressz, a napfénynek való kitettség, a túl meleg és túl hideg hőmérséklet, bizonyos italok, ételek és egyes gyógyszerek. 

A kezelést érdemes mielőbb elkezdeni

- Amint van lehetőség, fontos kideríteni, mi is okozza a pirosságot. Vagyis, ha nem csak enyhe és alkalmai pirulásról van szó, a tünetek nem szűnnek, esetleg romlanak, mindenképpen utána kell járni, nem bőrbetegségről van-e szó - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

- Igen gyakran találkozunk rosaceával, amit nem csak az esztétikum miatt érdemes időben kezeltetni, ugyanis bizonyos esetekben rosacea a szemet is érintheti. Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Fontos tanácsokat lehet kapni-adni a használható kozmetikumokról, a gyulladás elkerüléséről. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat.     

Így mutatja meg a bőr, ha nem jól működik a pajzsmirigy: a puffadt szemtől a körömproblémákig

Ha az alábbi haj-, illetve bőrtünetek valamelyike - esetleg több is - társul hozzájuk, mindenképpen érdemes felkeresni egy endokrinológus szakorvost.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük