A pikkelysömör nem csak a könyökön és térden jelentkezhet - A szájban is okozhat kellemetlen tüneteket
Akiknél jellemző a pikkelysömör kialakulása, azok szája és nyelve sincs biztonságban.

száját-takaró-nő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző bőrelváltozások és betegségek közül talán a pikkelysömör az egyik legkellemetlenebb, hiszen jól látható tünetei vannak.

A pikkelysömör a bőr bármely területét érintheti, beleértve a szájat és a nyelvet is. Ez utóbbin a repedések egy folt formájában mutatkozhatnak meg, amit térképnyelvnek szokás nevezni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a további tünetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Foltok a nyelven, sebek a szájban

Maga a pikkelysömör egy krónikus autoimmun betegség, amely leggyakrabban a könyökön és a térden jelentkezik, érinthet bármely testrészt, így például a fejbőrt is. A bőrön laposan kiemelkedő, vöröses, ezüstösen hámló pikkelyes foltok utalhatnak a pikkelysömörre, a fejbőrön pedig az ezüstös, fehéres plakkok, a vérző bőrfelület, és az esetenként jelentkező égő fájdalom.

Térképnyelv
Térképnyelv
Fotó: Wikipédia

Ritkán, de az is előfordul, hogy a psoriasis a szájban és nyelven is megmutatkozik, az alábbi tünetekkel:

  • a nyelv színe, textúrája láthatóan megváltozik, és ez érzetbeli különbséget is okoz,
  • sárga vagy fehér szegélyű piros foltok jelennek meg a nyelven, amelyek sima felületűek,
  • repedések futhatnak végig a nyelv felületén,
  • az ínyen hámlás mutatkozhat
  • sebek, pusztulák jelenhetnek meg a száj belsejében.

Nem mindig könnyű felismerni

A pikkelysömör érintheti a bőrt, a fejbőrt és a szájat is. A nyelvet érintő tünetek együttesen a térképnyelv vagy erythaema migrans nevű állapotot eredményezik, amely a pikkelysömörös betegek közel 10%-ánál jelentkezik, szemben az átlag populáció 1-2%-ával.

pikkelysömör
Fotó: Elena Slepitskaya / Getty Images Hungary

- Magában a szájban igen ritka ez a betegség, de természetesen kizárni sem lehet. A nyelven jelentkező pikkelysömört nem mindig könnyű diagnosztizálni, mert a tünetek gyakran alig észrevehetőek - ismerteti Borbola doktornő. - Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a panaszok fájdalmat okoznak, és megnehezítik a rágást, a nyelést. Azt is tudni kell, hogy a térképnyelv nem minden esetben utal psoriasisra, de a két állapot összefügghet.

A nyelvet érintő pikkelysömör rizikófaktorai és kezelése

Az emberek körülbelül 10%-a születik egy vagy két olyan génnel, amely hajlamossá teszi őket a pikkelysömörre, de csak 2-3%-nál fejlődik ki valóban a betegség. A psoriasis háttere ismeretlen, leggyakrabban örökletes. A megjelenéséhez olyan rizikófaktorok járulhatnak hozzá, mint bizonyos fertőzések, gyógyszerek, bőrsérülések és a stressz. Előfordul, hogy a tünetek csak egyetlen testtájon jelentkeznek, de az sem ritka, hogy új és új felületek lesznek érintettek. Az azonban fontos tudnivaló, hogy a betegség egyik esetben sem fertőző, bátran lehet tehát érintkezni a beteggel. A pikkelysömör tüneteit jelentősen enyhítheti a bőrgyógyászati kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A pikkelysömörnél számos kezelés enyhítheti a tüneteket, bár a szájban jelentkező panaszokra nincs kimondott gyógyszer. Amit ezeknél a tüneteknél általában javasolni lehet, az a gyulladáscsökkentő és/vagy a helyi érzéstelenítő, amelyek visszaszorítják a gyulladást és a fájdalmat, vagyis könnyebbé válik az evés és az ivás. Ugyanakkor érdemes kerülni a forró és fűszeres ételeket, a dohányzást, meg lehet próbálkozni a szájöblítőkkel és a stresszkezeléssel, hiszen a stressz önálló rizikófaktorként is jelentősen ronthat az állapoton - hangsúlyozza a bőrgyógyász doktornő.

száját-takaró-nő2
Fotó: ChesiireCat / Getty Images Hungary

A pikkelysömör általános kezelésében, a diagnózis függvényében a kortikoszteroid, a szalicilsav, a D-vitamin-származékot tartalmazó kenőcsök helyileg alkalmazhatók, kiterjedt esetben pedig jó hatású lehet a speciális UV-fototerápia is. Súlyos, kiterjedt psoriasis esetén, illetve ha a betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet. Ezen a téren az utóbbi években több kiváló készítmény jelent meg a gyógyászatban.

Melyik bőrprobléma milyen betegségre utal? Az arcon mutatjuk az elváltozásokat

A bőr, mintegy indikátorként, jelezhet különböző betegségeket. Milyen jelekre kell odafigyelni az arcon?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük