11 tipp a pikkelysömör fellángolása ellen: a bőrgyógyász tanácsai
Így előzheted meg a kellemetlen fellángolásokat: nem elég, ha kesztyűt húzol.

pikkelysömör-könyök
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pikkelysömör kellemetlen, krónikus állapot, mely, bár nem gyógyítható, karbantartható.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza ötleteket adott ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a psoriasis fellángolásai. 

Tippek a bőrgyógyásztól

Maga a pikkelysömör - psoriasis - viszonylag gyakori betegség, a teljes lakosság 1,5-2%-át érinti, ami hazánkban 150-200 ezer ember. Vannak bizonyos kiváltó tényezők, melyek hatására könnyebben fellángol a betegség, és vannak gyógymódok, házi praktikák és életmódbeli tényezők, melyekkel megelőzhető a fellángolás, vagy gyorsabban visszaszorítható az. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a legfontosabbakat gyűjtötte össze.

kéz bőrbetegség ekcéma pikkelysömör (1)

1. Védekezz a hideg ellen!

A hideg időjárás úgynevezett triggere lehet a betegség fellángolásának, ami visszavezethető a sötétre, az alacsony hőmérsékletre és páratartalomra is. Hogy megelőzd a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni, és nem kitenni a bőrt a száraz, hideg időjárásnak. 

2. Hidratálj rendszeresen!

Mivel a száraz bőr szintén trigger lehet, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Egyes kutatások szerint beválhatnak az ásványiolaj-tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsára hagyatkozni.

 3. A fejbőr hidratálására külön is figyelj!

Azoknak, akiknek fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás. Egyes kutatások szerint hasznosak a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

4. Használj párologtatót!

Az otthon használatos párologtatók, különösen a fűtési szezonban, hasznosak, hogy elkerülhető legyen a száraz és hideg levegő.

5. Tudatosan alkalmazz UV-fényt!

Az UV-sugarak segítenek a tünetek csökkentésében, ezért különösen ajánlottak a psoriasisos betegek számára, nemcsak természetes napsütés, de fényterápia formájában is. A napozással azonban óvatosan kell bánni, csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napfényfürdő ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen néhányaknál éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig kifejezetten veszélyes lehet, hiszen, mint minden bőrt érő károsodás, ez is a betegség fellángolásához vezethet.  

napozás télen erdő

6. Nézz utána a D-vitamin-pótlásnak!

Egyes kutatások szerint a pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitamin-hiány, főleg télen. Éppen ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin-szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre a napfényen túl alkalmas például a lazac, a vitaminnal dúsított gabonapelyhek és az étrend-kiegészítő termékek. 

7. Előzd meg a bőrsérüléseket!

A pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek. Éppen ezért érdemes óvatosnak lenni a borotválkozásnál, a konyhai szeletelésnél, a tetoválásnál, a sportolásnál, és figyelni kell a rovarcsípésekre és az irritáló anyagok használatára is.  

8. Kezeld a stresszt!

Sok pikkelysömörös beteg megfigyelhette, hogy a stressz egyértelműen rontja a tüneteket, esetleg fellobbantja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, legyen az sport, meditáció vagy terápia. 

9. Figyelj az étrendre!

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárd ki azokat a táplálékokat, melyek súlyosbítják a tüneteket. A túlsúly is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmódorvos, dietetikus segítségét kérni. 

10. Gyógyszerszedésnél is legyél tudatos!

Amikor új gyógyszert írnak fel, tudasd a kezelőorvossal a pikkelysömör meglétét, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton. 

11. Fordulj orvoshoz!

Bár az életmóddal is sokat tehetsz a fellángolás ellen, a psoriasis tipikusan olyan betegség, mely rendszeres orvosi felügyeletet igényel.

- A pikkelysömörre elrendelt kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami életminőség-javulást is jelent. A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin-származékot tartalmazó gyógykészítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV-fototerápia is - ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

- Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, mert súlyos, kiterjedt esetről van szó, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, mely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Hogy néz ki az ekcéma?

Fordulj bőrgyógyászhoz, ha az alábbi tünetek valamelyikét látod magadon!

Ezt is szeretjük