"Nem vagyok leprás!" - Karafiáth Orsolya megrázó írása a gyakori betegségről

Sokan szégyellik és félreismerik a kellemetlen bőrbetegséget, mellyel meg kell tanulni, és lehet is együtt élni.

Karafiáth Orsolya novella
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rita úgy nézett rám, mint egy őrültre. Oké, ő lökött, szétszórt, véletlenül elfelejtette bedobni a táskájába. De hogy nálam a lakásban se legyen, és direkt ne legyen tükör - nos ez túlfut a képzeletén.

Előhalásztam hát neki a fürdőszobaszekrény mélyéről az egyetlen tükrömet, amit csak és kizárólag akkor használok, mikor reggel fél perc alatt rendbe teszem az arcom. És Rita valóban megnyugodott egyetlen magára vetett pillantástól. Mert Rita - akárcsak a többiek - szereti a tükörképét, szereti magát megsokszorozva látni. Nekem épp elég az az egy, aki vagyok.

Negyven fokban is hosszú ujjúban járok

Rita új kolléganő, még nem tud rólam semmit. Ha szerencsém van, gondoltam, pár hétig így is lesz, még nincs kánikula, nem fog feltűnni, hogy negyven fokban is hosszú ujjúban járok. Nem volt szerencsém. Mikor felnyúltam a kávés csészéért, láttam, hogy észreveszi. Láttam, hogy megdermed. Nem kérdezett, mert soha nem kérdez senki semmit. Szinte láttam a gondolatait, mert Rita - akárcsak a többiek - nehezen leplezi a hirtelen rátörő undort. Abban a pillanatban kis hámdarabok peregtek le a konyhapultra, őrülten viszketett a könyökömnél, odakaptam.

Rita már nem akar kávézni. Pedig még nem is látta a homlokomat, amit a bohókás, pöttyös fejkendő takar. A fodrász látta, és nem volt hajlandó a fejemhez érni, hiába magyaráztam, hogy nem, nem fertőző, nem fogja elkapni. Ne félj, nem ugrik rád, mosolyogtam Ritára, mire ő ferdén elhúzta a száját, hiszen udvarias, és hisztérikusan buggyant fel belőle, hogy mennie kell. Jó, menj, Rita, búcsúztam. És már vártam, hogy a gép elé üljek, ahol Laci várt.

Együtt érez, de tekintettel kell lenni a többiekre

Igaz, Laci egyelőre csak virtuális társ, de hát a magunkfajta így ismerkedik. Mert jobb, ha az elején tiszta minden, ha világosan leírhatom, milyen a bőröm, és erre világos, egyértelmű reakciókat kaphatok. Nem elrántott tekintetet, nem összerándulást. Nem kell azt éreznem, hogy nem csupán egy-egy bőrfelületem, hanem az egész lényem eltakarni- és szégyellnivaló. Laci jó fejnek tűnik, és ő is pikkelysömörrel él, már két hete levelezünk. Milyen félve írta le! Hogy megsajnáltam!

Őt pár napja nem engedték be az uszodába. És az igazgató annyit mondott, hogy ő együtt érez, de tekintettel kell lenni a többiekre is. Én persze eleve nem megyek ilyen helyekre, nem vetkőzöm idegenek előtt, épp elég, hogy múltkor egy anya a buszon elrántotta mellőlem a kislányát. Mellesleg aznap próbáltam meg először rövidebb szoknyát felvenni. A barátnőm ugyanis azt mondta, csak mi, érintettek csinálunk ekkora problémát a sebeinkből, mások észre sem veszik. Hát erről ennyit. Tudod, Laci, meséltem neki, egy ismerősöm köntösbe megy be a Balatonba is!

Hogy néz ki az ekcéma? Képeken 6 gyakori bőrbetegség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindenki csúfolt, leprásnak neveztek

Nekünk szerencsénk van, Laci, mondtam épp a randink előtt, hatalmas mázli, hogy nem a szánk körül van a baj! Vagy mint a nagybátyámnak! A tenyerén és a talpán is, rettenet minden mozdulat! A szemhéja is beteg volt, ahogy pislogott, néha fennakadt egy-egy varban. Tudod, Laci, irigylem, hogy neked csak felnőttkorodban jött elő, folytattam. Én konkrétan és szó szerint rosszul éreztem magam a bőrömben - egész életemben.

De legrosszabb kamaszként volt, a gimnáziumban. Mindenki csúfolt. Leprásnak neveztek. Akadt, aki rám ripakodott, hogy ne vakargassam magam, mert elterjesztem az ótvart. Mindig azt éreztették, valami nem stimmel velem. Én értem az undort. De azt nem, hogy senki nem kérdez. Ekkor kérdezte meg, mikor és hol találkozzunk. Mert azért mindig más látni, mint csak beszélni róla. Mint ahogy más egy beállított profilkép, és más a valóság is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ma már meg tudok bocsájtani

Lefagyva álltam. Laci! Vagyis Lackó, a gimi réme. Aki röhögve készített rólam karikatúrát. Meg olyanokat mondott, hogy hordjak, mint az afrikai nők, karikákat a nyakamon! Meg hogy jobb lenne, ha bebalzsamoznának, bár félő, lerohadna rólam a pólya. Haha. Én tudtam, hogy te vagy, mondta kis hallgatás után. És megértem, ha itt hagysz. Csak kérlek, bocsáss meg. Igen, évekig fájt minden egyes gúnyolódás, néztem rá. De ma már meg tudok bocsájtani. Szívből. Mert minden tettel és szóval, igen, a ferde pillantásokkal is csak magunkat öljük, tettem hozzá. Ugye, már te is tudod? 

Ezt is szeretjük