A túlsúllyal is összefügg a pikkelysömör: gyakran metabolikus szindrómával társul
A pikkelysömört nem egyszerű beazonosítani, hiszen öt fajtája van, ráadásul gyakran társul hozzá metabolikus szindróma.

túlsúly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pikkelysömör nevű bőrbetegséghez gyakran társul szív- és érrendszeri betegség, depresszió és metabolikus szindróma. Ez utóbbi egy tünetegyüttes, melyre az elhízás, a magasvérnyomás-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas vérzsír- és koleszterinszint jellemző.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint annak, aki pikkelysömörrel küzd, érdemes kivizsgáltatnia magát, hogy nincs-e a bőrbetegségén kívül egyéb belgyógyászati betegsége.

A pikkelysömör és a metabolikus szindróma

Egy izlandi munkacsoport 6549 páciens adatait dolgozta fel, és megállapították, hogy a pikkelysömör előfordulása száz emberből négyet érint. A betegek átlagéletkora 39 év, átlagos testtömeg-indexük pedig 28 volt, ami túlsúlyra utal. A pikkelysömörös betegek 40%-a mutatta a metabolikus szindróma tüneteit, míg az abban nem szenvedő páciensek körében ez 23% volt. A pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma előfordulása. Ezt érdemes számításba venni a betegség kezelésénél, és fontos felhívni a betegek figyelmét az életmódváltás szükségességére.

A betegség típusától függ a kezelés

A pikkelysömörnek több típusa van. A plakkos típusnál csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek, a guttált formánál az egész testen jelen lehetnek a foltok. Az inverz típusnál a hajlatokban láthatók a vörös, hámló területek. A pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon jelentkeznek nedvező hólyagok, hámlás és vörösség. A körmöt érintő pikkelysömörre a köröm pattogzása vagy gödrök kialakulása jellemző. A köröm akár le is válhat a körömágyról, megvastagodhat, és sárgára, barnára színeződhet. A hajas fejbőrt érintő formánál a fejbőrön jelentkeznek a tünetek. Az erythrodermiás psoriasis a legsúlyosabb, amikor az egész test vörössé, gyulladttá válik.

A bőrbetegségek tüneteit sokszor összetévesztik az emberek. Megmutatjuk, hogy néznek ki a leggyakoribb bőrtünetek. 

A plakkos pikkelysömör a leggyakoribb

A leggyakoribb a plakkos pikkelysömör, amikor elsősorban a könyökön és a térden, illetve a végtagok feszítő felszínén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló és elszarusodó foltok. Előfordul, hogy a pikkelysömör csak a hajas fejbőrön vagy csak a körmökön jelentkezik, és sok esetben ízületi gyulladással is járhat. Ez a betegség nem összetévesztendő a reumás ízületi gyulladással, a különbség vérvizsgálattal mutatható ki. A betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával és fokozott működésével, a bőr fokozott elszarusodásával jár, és egyelőre nem gyógyítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezelés célja a tünetmentesség

A kezelések a tünetek csökkentését célozzák. A kortikoszteroid-, szalicilsav- és D-vitamin-származékot tartalmazó kenőcsök mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, de kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV-fototerápia is. Súlyos pikkelysömör esetén, illetve, ha a betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, mely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Ezt is szeretjük