Emberi petesejtet növesztettek a laborban: áttörő sikert értek el a kutatók

A meddőség kezelésében alkalmaznák a módszert, mellyel mesterséges körülmények között fejlesztik a petesejteket.

petesejt-illusztracio
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár számos etikai dilemma övezi, a tudósok régóta kísérleteznek azon, hogy laboratóriumi körülmények között tudjanak emberi petesejtet növeszteni a legkorábbi szakasztól a teljes érésig, erre pedig most sor is került.

A brit és amerikai kutatók a Molecular Human Reproduction című szaklapban publikálták tanulmányukat a nem mindennapi eredményről, hozzátéve, hogy sikereik a jövőben hozzájárulhatnak a meddőség kezeléséhez, de céljuk az is, hogy a saját őssejtet felhasználó gyógymódokat fejleszthessék.

A petesejt fejlődése a laborban

Bár egerek petesejtjeivel többször sikerrel próbálkoztak már, a tanulmány szerint az edinburgh-i kutatókórház és a New York-i The Center for Human Reproduction kutatói most húsz és harminc év közötti alanyokból vettek petefészekszövet-mintákat, hogy teljes egészében az emberi testen kívül növelhessék meg a sejteket.

A petesejtet különböző tápanyagok felhasználásával növekedésre ösztönözték, hogy kifejlődhessen egészen az érettségig, amikor már képessé válik a megtermékenyülésre. A legvégső szakaszt összesen 48 petesejt érte el, és kilenc a teljes érettségi szintig tudott fejlődni.

A cél a termékenység megőrzése

A kutatók szerint a módszer segíthet azoknak a rákbetegeknek, akik még nem estek át a pubertáson, a kemoterápia vagy a sugárterápia miatt mégis megvan a kockázata, hogy meddővé váljanak. Elméletük szerint ugyanis ez lehetővé teszi azt, hogy a petefészekszövetet megmentsék, és később ne azt, hanem már a megtermékenyített petesejtet ültessék be a testbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár sokan már most óriási áttörésnek hiszik, a szakértők szerint ez még csak az első lépcsőfok a kutatásban. Az eljárás gyakorlati felhasználása még messze van, évekbe telhet, míg a módszert valóban biztonságosnak mondhatják.

Több probléma felmerült

A kutatás során problémát jelentett, hogy a mesterségesen fejlesztett petesejtek jóval gyorsabban fejlődtek a természetesnél, és volt olyan is, amelyik már ebben a fázisban szokatlanul nagyméretű lett, és fejlődési rendellenességet is mutatott. A csapatnak ezután a megtermékenyítéssel kell próbálkoznia, hogy a módszer sikerét letesztelje.

A kutatás megosztotta az embereket, ugyanúgy, ahogy csaknem egy évvel ezelőtt a mesterséges méhben nevelt koraszülött bárány híre, illetve az erről közzétett videó is. Míg sokan üdvözölték a tudomány fejlődését, mások veszélyesnek és etikátlannak tartják az ilyen jellegű kísérleteket.

Ezt is szeretjük