Nézd meg a halántékod! Ha ezt látod, epe- vagy májproblémáid lehetnek
Több dolgot is jelezhet a halántékon rendszeresen megjelenő pattanás. Elmondjuk, mire figyelj, hogy rájöjj, a máj vagy az epehólyag jelez-e.

no tukor pattanas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan ember létezik ezen a világon, aki ne küzdött volna élete valamely szakaszában pattanásokkal. Míg a pubertás alatt ezek megjelenése általában normális a hormonális változások miatt, felnőttkorban már betegségeket is jelezhetnek.

A bőr a bensőnk tükre, ha pattanásosodik, az azt jelentheti, valami nem működik jól odabent. A halántékon kiütköző pattanás viszonylag gyakori jelenség, hiszen, ha nem betegség miatt, akkor az eltömődött pórusok hozadékaként jön elő. Ebben a tekintetben a halánték különösen veszélyes zóna, hiszen gyakran érintjük meg öntudatlanul piszkos kézzel, és haj is keretezi, ami szintén piszokforrás.

Milyen betegséget jelezhet?

Ahogy az arc többi részén, a halántékon is jelenhet meg pattanás stressz, túlzott faggyúmirigy-termelés és a piszkos kézzel való nyúlkálás miatt. Ezeknek a hatásoknak leginkább a kamaszok vannak kitéve, harminc éves kor felett azonban komolyabban kell venni a pattanásosodást, mert betegséget is jelezhet. 

A halántékon megjelenő pattanás utalhat az endokrin rendszer vagy a gyomor-bél traktus megbetegedésére, hormonális rendellenességre vagy a máj és epehólyag megbetegedésére. Természetesen az, ha valakinek harmincéves kora felett rendszeresen pattanásos a halántéka, nem jelenti feltétlenül, hogy valamilyen rejtett betegsége van. Ennek felderítésére érdemes megfigyelni, vannak-e más, összefüggő tünetek - ha vannak, fel kell keresni az orvost.

Májbetegségre utalhat, ha a halántékon megjelenő pattanáshoz további bőrproblémák is társulnak. Az alacsony kollagéntermelés következtében kialakult striák, a krónikus psoriasis, a dermatitisz és az erőteljes bőrszárazság is lehet májproblémára utaló jel. Ha ezeken kívül fáradékonyság, ingerültség és étvágycsökkenés is társul a halánték pattanásosodásához, érdemes felkeresni az orvost ezekkel a tünetegyüttesekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az epehólyag működése a májéval is kapcsolatban áll, hiszen a máj által termelt epét tárolja. Ha a máj nem termel elegendő epét, emésztési panaszok jelentkezhetnek. Ha a pattanásos halánték mellett étvágytalanság, hasi fájdalom, puffadás, hányinger vagy hányás, az egyes ételekkel vagy italokkal szembeni érzékenység vagy a bőr sárgás elszíneződése is jellemző, gyanakodni lehet valamilyen epe- vagy májrendellenességre, ám öndiagnosztika helyett az orvosi szakvélemény kikérése kötelező.

Természetes májvédők

A legismertebb természetes májvédő a máriatövis, melyet kapszula, tea vagy hidegen sajtolt olaj formájában is lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár májregenerálás okán. Emellett azonban még számos olyan gyógynövény létezik, melyet kevesen ismernek és alkalmaznak a máj védelmére vagy működésének serkentésére. Ilyen az avokádó és a belőle készült avokádóolaj, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak glutationt, ami a máj számára elengedhetetlen a helyes méregtelenítéshez.

Kevesen tudják azt is, hogy a sárgarépa és az abból készült sárgarépa illóolaj az egyik legjobb májregeneráló, és az epehólyag működésére is jótékonyan hat. Megtisztítja a vért, és csökkenti a koleszterinszintet, ami szintén összefügg az epehólyag- és májműködéssel. A koleszterinszintet is csökkenti, kiegyensúlyozza a máj koleszterintermelését, így segíthet megelőzni az epekő kialakulását. 

Kiváló hatással van még a méregtelenítési folyamatokra, így a májműködésre is a rozmaring, melyet szintén sokféleképpen lehet fogyasztani. Ha nem fűszerként, akkor illóolaj formájában. Kétféle változata ismert, és mindkettő remekül szolgálja a szervezetet. A rozmaring verbenone és a rozmaring kámfor is megfelelő a célra. 

A faggyútermelést is szabályozza

A sárgarépa értékes összetevője a reggeli turmixoknak is, hiszen méregtelenítő hatása mellett számos más folyamatra is serkentőleg hat a szervezetben. Ránctalanít, felpörgeti az emésztést, és segíti a faggyúmirigyek működését, ami a bőrszépítésnél különösen fontos. Próbáld ki alábbi receptünket!

Ezt is szeretjük