Újra járnak a mozgásképtelennek hitt betegek az implantátumnak köszönhetően - A tudósokat is meglepte az eredmény

Parkinson-kóros betegek mozgásán javítottak a kutatók.

idojaras-no-apolono
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a szabadban is tudnak sétálni korábban otthonukhoz kötött Parkinson-kóros páciensek kanadai kutatók egy új kezelésének köszönhetően - számolt be a szakértők szerint nagy reményekre okot adó eredményekről a BBC News.

Egy normális séta során az agyból küldött utasítások hatására mozog a láb. Mikor a mozgás befejeződött, az agy visszajelzéseket kap, mielőtt a következő lépéshez utasításokat küldene. Mandar Jog professzor szerint a Parkinson-kór ezeket a visszajelzéseket redukálja, megtöri a kört, és a páciens mozgása lefagy. A tudóscsoport által kifejlesztett implantátum, mely a gerincvelőt ingerli elektromos stimulusokkal, felerősíti a jelet, és a páciens így képes lesz normálisan sétálni.

Parkinson-kóros betegek mozgásán javítottak

- A pácienseink többsége 15 éve szenved Parkinson-kórban, és évek óta nem tudnak biztonságosan sétálni. Jelentős változás az életükben, hogy elsétálhatnak egy üzletbe bevásárolni, vagy üdülni mehetnek, hiszen korábban az elesés kockázata miatt nem tudtak otthonról kimozdulni - magyarázta Mandar Jog professzor, az ontariói Nyugati Egyetem tudósa. Mint hangsúlyozta, a kezelés okozta javulás a legvadabb álmaikat is felülmúlta.

Jogot különösen az lepte meg, hogy a kezelés hosszútávon maradandó hatású volt: akkor is működött, amikor az implantátumot kikapcsolták. A professzor szerint az elektromos stimulálás felébresztette a visszacsatolási mechanizmust a lábaktól az agyba, melyet a betegség lerombolt.

- Ez egy teljesen más rehabilitációs terápia. Azt gondoltuk, az okozza a mozgásproblémát, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknél a jelek nem jutnak el az agyból a lábakhoz. De úgy tűnik, az agyba visszatérő jelek romlottak le - magyarázta.

Újra járnak a Parkinson-betegek

Az agyi szkennelés kimutatta, hogy az elektromos kezelés előtt a páciensek azon agyterülete, mely a mozgás ellenőrzéséért felelős, nem működött megfelelően. Néhány hónapos kezelés után azonban ezeknek a területeknek a működése helyreállt. A kutatásban részt vevő 66 éves Gail Jardine naponta kétszer-háromszor is elesett, és gyakran ledermedt mozgás közben. Két hónapja megkapta az implantátumot, és azóta már férjével a parkban is tud sétálni, amire már két éve nem volt képes állapota miatt. Mint mondta, a kezelés kezdete óta nem esett el, magabiztosabban mozog, és azt tervezi, hogy egyedül is sétál majd.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hetvenéves Guy Alden 2012-ben nyugdíjba kényszerült Parkinson-kórja miatt, mert az erősen korlátozta mozgását. Míg korábban gyakran fagyott le járás közben, a kezelés óta már nyaralni is volt feleségével, és egy idő után a kerekesszékét sem kellett használnia, a szűk utcákon és lejtőkön is jól közlekedett - mesélte.

A brit Parkinson Intézet kutatási igazgatója, Beckie Port szerint a tanulmányban ismertetett eredmények nagyon biztatóak, és a terápiában rejlő lehetőségeket tovább kell vizsgálni.

- Ha a további kutatások hasonlóan ígéretesek lesznek, drámaian javulhat a páciensek életminősége, és a Parkinson-kóros betegek nagy szabadságot kapnak mindennapi aktivitásaikhoz - fogalmazott Port.

Fotósorozaton a Parkinson-kór

Sajnos a Parkinson-kór sok esetben így végződik. Szívfacsaró képek következnek, melyeket egy parkinsonos férfi lánya készített édesapjáról.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük