Pajzsmirigybetegség nyáron: van 3 dolog, amire ilyenkor sokkal jobban kell figyelni
Évszakfüggő betegségek: a pajzsmirigyproblémák kezelése megváltozhat a kánikulában!

pajzsmirigy-vizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegségek többsége reagál az évszakváltásokra, így nyáron plusz tünetek is jelentkezhetnek, ráadásul vannak olyan állapotok, melyeknél más dózisra és plusz odafigyelésre van szükség.

Ilyen például a pajzsmirigyzavar is. Hogy mikre kell ekkor ügyelni, arra dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája adott választ.

Más dózis lehet szükséges

Az évszakváltások az egész szervezet működésére komoly hatással vannak, így nem is meglepő, hogy a betegségek természetében is bekövetkezik némi változás. Ez a pajzsmirigyzavarok tekintetében sincs másként, ugyanis nagy melegben az anyagcsere felgyorsul, és több pajzsmirigyhormon termelődik. Így tehát mind az alul-, mint pedig a túlműködéssel küzdőknél szükség lehet az alkalmazott gyógyszer dózisának megváltoztatására. Nyáron az átlagos TSH-szint 9.37±5.53 μUI/ml, míg télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén a nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

pajzsmirigy
Fotó: Getty Images Hungary

Ügyelj a gyógyszereid megfelelő tárolására!

Fontos tudni, hogy a legtöbb gyógyszer igen hőérzékeny, vagyis a nagy nyári melegben vagy a tűző napon lebomlanak. A pajzsmirigyzavarokra való készítmények esetén ez körülbelül 30 fok, így ügyelj arra, hogy ne tartsd ennél magasabb hőmérsékleten a gyógyszereket, máskülönben hatástalanná válnak! Ez különösen fontos, ha autóval utazol, ugyanis előfordul, hogy a gépjárműben akár 60 fok is lehet a tűző napon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Felerősödhetnek a tünetek

A nagy kánikulát gyakran még az egészségesek sem viselik jól, hát még a pajzsmirigybetegek! Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája szerint náluk ugyanis felerősödhetnek a tünetek, főleg a túlműködésben szenvedőknél, hiszen ezeknél a betegeknél gyakran jelentkezik fokozott verejtékezés, álmatlanság, és jellemzően csökkent melegtűrésről számolnak be. Viszont az is lehet, hogy túlműködésbe megy át nyáron az alulműködés, így a dózis csökkentése indokolt. Így tehát számukra a nagy hőség extra megterhelést jelent. Hogy jobb legyen a közérzeted, fogyassz napi minimum két liter folyadékot, kerüld a tűző napot, és, ha kell, tegyél magadra hideg vizes borogatást!

A pajzsmirigybetegség tünetei a bőrön

A pajzsmirigybetegség megállapítása minden esetben endokrinológus feladata: ezek a jelek azonban erősen utalnak rá, hogy valami nincs rendben a hormonháztartásoddal!

Ezt is szeretjük