Elhízás, libidócsökkenés
A pajzsmirigybetegségek tünetei
Nem is hinnéd, mennyi problémát okozhat ez a betegség - a cikluszavartól egészen az elhízásig.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kicsi, jelentéktelen, különösebb törődést nem igénylő szerv – gondolják sokan, pedig helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, ezáltal pedig egész szervezetünkre kihat. A pajzsmirigy a légcső előtt, pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, mely jód, valamint fehérje felhasználásával hormonokat termel. A hormonok mennyiségét az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján – TSH – keresztül szabályozza.

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelnek többek között a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működéséért, szabályozzák a testhőmérsékletet, az oxigénfogyasztást, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív és az emésztőszervrendszer megfelelő működéséért.

A betegség jelei

A pajzsmirigybetegségek tünetei rendkívül sokrétűek lehetnek, attól függően, hogy alulműködés, túlműködés vagy éppen gyulladás váltja őket ki. Érdemes azonban odafigyelni a korai jelekre, hogy a betegség ne okozzon nagyobb problémát.


Tünetek

 • Hízás, fogyás.
 • Hajhullás.
 • Cikluszavar, csökkent libidó.
 • Idegesség, álmatlanság.
 • Lelassult anyagcsere-folyamatok.

Pajzsmirigy-alulműködés

Az alulműködésnek – hypothyreosis –, vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ennek hátterében állhat gyulladás, jódhiány, röntgensugárzás, de akár gyógyszerek is.

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítasz nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon, illetve a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető.

Komolyabb esetben azonban az anyagcsere lelassul, valamint lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is. Ezenkívül a beteg aluszékonnyá válik, elhízik, haja ritka és száraz lesz, gyakran hullik is. Végül pedig a pajzsmirigy-alulműködés jellemző tünete a csökkent libidó is.

A pajzsmirigy-alulműködés jól kezelhető hormonpótlással, de megelőzési célzattal fontos lehet a megfelelő jódfogyasztás is – például jódozott konyhasó formájában. Érdemes szem előtt tartanod, hogy terhesség, valamint szoptatás idején megnő a jódszükséglet – mivel a magzat fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság. Gyermek- és serdülőkorban szintén fontos a megfelelő mennyiségű jódfogyasztás a normális fejlődéshez.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy túlműködik – hyperthyreosis –, ha a kelleténél több hormont termel. Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. A hyperthyreosis leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával – golyva –, valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A betegséget a szem kidülledése, valamint kettős látás kísérheti.

A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, a beszéd és a gondolkodás felgyorsulása. Ezen kívül jellemző a szapora pulzus, az ingerlékenység, az idegesség és az álmatlanság.

A hyperthyreosis rendszerint csökkent melegtűréssel, jó étvágy mellett fogyással járhat. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.

A pajzsmirigy-túlműködés kialakulása – szemben a hypothyreosis-szal – nemigen akadályozható meg. Gyógyítása során számításba jöhet a gyógyszeres kezelés, valamint a műtét és az izotópos kezelés is. A választás azon múlik, pontosan mi is áll a túlműködés hátterében.

A pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései

A krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás főleg a nőket érintő probléma. Gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy-érzékenységgel vagy megnagyobbodással, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat, melyet fokozott jódbevitellel lehet kompenzálni.

Daganatos elváltozások

A pajzsmirigy daganatos betegségei egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, melyek sok hormont termelnek – úgynevezett meleg göbök. Ezek kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és a hormonmeghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. Fontos, hogy a túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg gyógyítható, a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotópterápiától, esetleg műtéttől várható.

A rosszindulatú daganatok nem járnak túlzott hormontermeléssel, hanem különböző méretű – hideg – göbök formájában jelentkeznek. A diagnosztizálásukhoz az úgynevezett tumormarker meghatározása és szövettani, citológiai vizsgálat szükséges. Kezelésük műtéttel és izotóppal lehetséges.

A pajzsmirigybetegségek kezelése

 • Gyógyszeres kezelés: a pajzsmirigy működésének gátlását vagy a kiesett működés pótlását, az immunfolyamatok gyógyítását szolgálja.
 • Izotópos terápia: a túlműködő pajzsmirigy kezelését szolgálja. Előnye, hogy fájdalommentes, és ismételhető.
 • Műtét: az esetek kicsiny hányadában szükséges – többnyire rosszindulatú daganatok esetében.

Veszélyeztető tényezők

A pajzsmirigy működési zavarai serdülőkorban, a változókor és terhesség idején jellemzőbbek. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki trauma, az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt vagy mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Épp ezért mindezeket a rizikófaktorokat tanácsos elkerülnöd.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük