Csökkenhet a gyógyszerek hatékonysága nyáron: erre figyelj, ha pajzsmirigybeteg vagy!
A pajzsmirigygyógyszerek szedési javaslata nyáron eltérhet a megszokottól.

pajzsmirigy
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készülsz, ellenőrizd, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigygyógyszered.

Ha nem, írass fel elegendő mennyiséget, és konzultálj orvosoddal az utazási terveidről. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája mondja el a legfontosabb tudnivalókat. 

Szabályok pajzsmirigybetegeknek

- Fogyassz napi minimum két liter folyadékot. A kánikulát gyakran még az egészségesek sem viselik jól, hát még a pajzsmirigybetegek. Felerősödhetnek a tünetek, főleg a túlműködésben szenvedőknél, hiszen náluk gyakran jelentkezik fokozott verejtékezés, álmatlanság, és nehezen vészelik át a meleget.

izzadas

Az is előfordulhat, hogy nyáron túlműködésbe megy át az alulműködés, így a dózis csökkentése indokolt. Erről mindenképpen konzultálj orvosoddal! Kerüld a tűző napot, és, ha kell, tegyél magadra hideg vizes borogatást!

Gyógyszerek a nyaralás során

Természetesen elegendő gyógyszerrel kell útnak indulni, tervezz előre, a kezelőorvos háromhavi adagot minden további nélkül fel tud írni.

- A legtöbb gyógyszer igen hőérzékeny, a nyári melegben vagy a tűző napon a nem megfelelő tárolás miatt lebomlanak. A pajzsmirigyzavarokra alkalmazott készítmények 30 °C felett veszíthetnek hatásukból, ezért 25 °C körül kell tárolni a gyógyszereket - tanácsolja dr. Békési Gábor. 

Utazás

Amennyiben autóval utazol, és megállsz valahol, előfordulhat, hogy a gépjárműben akár 60 °C is lehet a tűző napon. Tedd inkább hűtőtáskába, vagy, ha megérkezel a szállásra, a hűtőbe a készítményeket, ha nem klimatizált a helyiség. Arra is figyelj, hogy ne kerüljön a gyógyszer hűtőakku közelébe, mert a nagyon hideg sem tesz jót a készítménynek. Éppen ezért nem szabad fagyasztóban sem tartani a gyógyszereket. 

shutterstock 561872713

Hőre érzékeny gyógyszerek, melyeket a pajzsmirigybetegek is szedhetnek

  • Pajzsmirigyhormon-készítmények különböző formái - Thyroxin, Letrox, Euthyrox, Syntroxine 
  • Atorvastatin - koleszterinszintre ható készítmény
  • Norvasc - magas vérnyomásra
  • Béta-blokkoló készítmények - Concor, Betaloc

Vízzel vedd be!

A gyógyszereket továbbra is lehetőleg vízzel, ásványvízzel vedd be, ha olyan helyre utazol, ahol nem biztonságos az ivóvíz, inkább ásványvizet igyál, és lehetőleg ne használj jégkockát se. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nincs tiltott ital a pajzsmirigygyógyszerekkel kapcsolatban. A pajzsmirigy-alulműködésre adott szereket reggel, éhgyomorra kell bevenni. Utána fél óráig nem lehet reggelizni, és még egy újabb fél óráig kávét inni is ellenjavallt, mert az csökkentheti a hatásosságot.

Megváltozik az arc a betegségtől

A pajzsmirigybetegség mindenre kihat, nem is kicsit.

Ezt is szeretjük