Akár otthon is kiszűrhető a pajzsmirigybetegség: csak egy csepp vér kell hozzá
Mára számos egészségügyi gyorsteszt végezhető el otthon, kényelmes körülmények között is.

pajzsmirigy-nyak-no-vizsgal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegségmegelőzés egyik legfontosabb lépése a rendszeres egészségügyi szűrővizsgálat, mégis sajnos sok esetben elmarad az óvintézkedés: akár időhiány, akár az eredménytől való félelem, akár a kényelmetlen várakozás miatti ellenérzések is indokolhatják ezt.

Bár a legjobb és legbiztosabb, ha az első panaszok fellépésekor szakorvoshoz fordul a beteg, sok esetben segítséget jelenthetnek az otthon is elvégezhető, internetről rendelhető és gyógyszertárakban kapható gyorstesztek, melyek némi képet adnak az egészségi állapotról. 

Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén azonban irány az orvos, nem érdemes késlekedni, hiszen korai felismerés esetén a betegségek sikeresen kezelhetők, vagy tünetmentesen tarthatók.

Pajzsmirigy-gyorsteszt

A pajzsmirigy rendellenes működése sajnos gyakori probléma, különösen a nők életében. A pajzsmirigy-alulműködés esetén gyakran lép fel erős fáradékonyság, hangulatingadozás, de a jelentős és hirtelen hízás, alacsony pulzus, hideg végtagok, libidócsökkenés, menstruációzavarok, valamint a bőr kiszáradása is jelezheti.

A gyorsteszt ujjbegyből vett egy csepp vérből kimutatja a TSH-hormon szintjét, így már tíz perc alatt a kezedben lehet a teszteredmény. A pozitív eredmény jelzi a hormon magas szintjét, amely pajzsmirigy-alulműködés gyanúját veti föl. Ebben az esetben vagy ha a panaszok negatív teszt ellenére sem enyhülnek, keresd fel az orvost! A tesztek ára 3000-4000 forint között mozog, és akár a FeminaShopból is megrendelhető.

Koleszterinszint mérése

A koleszterinszint megemelkedése a vérben növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, sőt akár a szívroham kialakulásának kockázatát is, nem megfelelő eredmények esetén szigorú életmódváltás lehet szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A koleszerinszint ellenőrzésére is léteznek gyorstesztek, amelyek egy ujjbegyből vett vércsepp segítségével megmutatják a problémát néhány perc után. Rossz eredmény esetén nemcsak az életmódváltás, a megfelelő étrend és a testmozgás fontos, de a szakorvos felkeresése is. Az ár a márka és a tesztcsíkok darabszáma függvényében 3000-6000 forint.

Vese állapotfelmérése

A vesekárosodás legkorábbi jele az albuminszint megnövekedése a vizeletben. Az albumin nevű fehérjét egyébként a máj termeli, és a vese szűrőrendszerének zavarát jelzi, ha a vizeletben mérhetően megjelenik, pontosabban akkor, ha a szint 10 mg/L fölé kerül. 

A vesekárosodás kockázatára különösen figyelniük kell a cukorbetegeknek és a magas vérnyomással küzdőknek, mivel a betegségeik fokozott fehérjeürítést idézhetnek elő, de mindenkinek ajánlott néha kontrollvizsgálatot tenni. A tesztet a reggeli első vizeletürítésnél vett mintával ajánlott végezni, és percek alatt eredményt ad. Az ára 1000-1500 forint között mozog, és akár a FeminaShopból is rendelhető.

Az arcon is látható a pajzsmirigyzavar

A pajzsmirigy rendellenes működése az élet számos területére kihat, így az emésztési folyamatokra, a szívműködésre, és akár az arc kinézetét is látványosan befolyásolhatja.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük