Ez történik, ha nem alszol 8 órát: ilyenkor még nagyobb szükséged van rá!

A kialvatlanság bosszúja. Tudd meg, hogyan előzheted meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősz sokak számára rengeteg, a természet rendjével és működésével ellentétes változást hoz magával. Nem csoda, hogy sokan nehezen élik meg a rövidebb nappalokat az egyre több kötelezettség között lavírozva.

Azonban nemcsak a rövidülő nappalok miatt érezheted magadat levertnek. Az ősz hagyományosan a begyűjtés és visszavonulás időszaka volt. A nagy társasági események időszakának vége, egy szükségszerű befelé fordulás következik, ezt a ritmust pedig nehéz felvenni a természettel alig érintkező, kocsiból ki, irodába be életmódot élő modern embernek.

Az alváshiány súlyos következményei

Bizonyított tény, hogy a nem elégséges alvás szívbetegséget, magas vérnyomást, fejfájást, elhízást okozhat. A koncentrálóképesség csökken, a stressz nő, mindez pedig ingerlékenységhez, depresszióhoz és letargiához vezethet.

A Journal of Clinical Psychiatry című lapban megjelent elemzés szerint napi nyolc óra alvással nemcsak csökkentheted a depresszió kialakulásának esélyét, de a már kialakult depresszióból is jobb esélyekkel lábalhatsz ki. A kutatásban 68 depressziótól szenvedő felnőtt vett részt, a kutatók nyolc héten keresztül vizsgálták az alváshiányra adott reakcióikat.

A csoport egy részének napi nyolc óra alvást engedélyeztek, míg a csoport másik felét hat óra alvás után felébresztették. A nyolc órát alvó csoport tagjai 63%-ban állították, hogy a tüneteik enyhültek, ezzel szemben azok, akiknek csak hat óra alvást engedélyeztek, 33%-ban tapasztaltak enyhülést. A kevés alvásnak tehát lényeges köze van a depresszióhoz és a lehangoltsághoz, ami ősszel amúgy is fokozódhat, így az őszi depresszió egyik legfontosabb megelőzési, illetve kezelési módszere, ha igyekszel mindennap nyolc órát aludni.

Tegyél az őszi depresszió ellen!

Őseink a népszokásokon keresztül minden évszakban ünnepelték az előző búcsúzását, és üdvözölték az újat. Ezt a városi ember már nem teszi meg, így kimarad a körforgásból, és egyre nyomasztóbbnak érzi a borúsabb időjárással párhuzamosan növekvő teendőket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokat segíthet a hangulatodon, a levertségeden, ha a nagyszülőkhöz hasonlóan te is megszervezed a saját őszköszöntő hagyományaidat. Legyen az akár egy Mindenszentekre szervezett családi megemlékezés vagy egy Márton-napra időzített libavacsora.

A mozgás tényleg segít

Tudományos eredmények is bizonyítják, hogy a mozgás endorfint szabadít fel a szervezetben, és hangulatjavító hatással bír. Ha a természetben edzel, az még jobb hatással tud lenni a depresszióra, nemcsak a felszabaduló boldogsághormonok miatt, hanem a természet közelsége és szépsége révén is. Napi fél óra rendszeres torna, séta vagy edzés után érezni fogod a változást, és a szervezeted igényelni fogja a mozgást.

A lélek fogékony az apró változásokra is

Keresd meg azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet jelentenek számodra ősszel is. Szakíts időt azokra a tevékenységekre, amelyek lelkileg feltöltenek, és tölts el egy kis időt saját magaddal és a gondolataid rendezésével. Elmehetsz akár egy hosszú hétvégére kirándulni, szoláriumba vagy fodrászhoz. A lényeg az, hogy keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek örömmel töltenek el, ha például az alkotás kapcsol ki, készíthetsz saját kezűleg gyönyörű őszi dekorációt is a lakásba.

Ezt is szeretjük