Ez történik, ha nem alszol 8 órát: ilyenkor még nagyobb szükséged van rá!
A kialvatlanság bosszúja. Tudd meg, hogyan előzheted meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz sokak számára rengeteg, a természet rendjével és működésével ellentétes változást hoz magával. Nem csoda, hogy sokan nehezen élik meg a rövidebb nappalokat az egyre több kötelezettség között lavírozva.

Azonban nemcsak a rövidülő nappalok miatt érezheted magadat levertnek. Az ősz hagyományosan a begyűjtés és visszavonulás időszaka volt. A nagy társasági események időszakának vége, egy szükségszerű befelé fordulás következik, ezt a ritmust pedig nehéz felvenni a természettel alig érintkező, kocsiból ki, irodába be életmódot élő modern embernek.

Az alváshiány súlyos következményei

Bizonyított tény, hogy a nem elégséges alvás szívbetegséget, magas vérnyomást, fejfájást, elhízást okozhat. A koncentrálóképesség csökken, a stressz nő, mindez pedig ingerlékenységhez, depresszióhoz és letargiához vezethet.

A Journal of Clinical Psychiatry című lapban megjelent elemzés szerint napi nyolc óra alvással nemcsak csökkentheted a depresszió kialakulásának esélyét, de a már kialakult depresszióból is jobb esélyekkel lábalhatsz ki. A kutatásban 68 depressziótól szenvedő felnőtt vett részt, a kutatók nyolc héten keresztül vizsgálták az alváshiányra adott reakcióikat.

A csoport egy részének napi nyolc óra alvást engedélyeztek, míg a csoport másik felét hat óra alvás után felébresztették. A nyolc órát alvó csoport tagjai 63%-ban állították, hogy a tüneteik enyhültek, ezzel szemben azok, akiknek csak hat óra alvást engedélyeztek, 33%-ban tapasztaltak enyhülést. A kevés alvásnak tehát lényeges köze van a depresszióhoz és a lehangoltsághoz, ami ősszel amúgy is fokozódhat, így az őszi depresszió egyik legfontosabb megelőzési, illetve kezelési módszere, ha igyekszel mindennap nyolc órát aludni.

Tegyél az őszi depresszió ellen!

Őseink a népszokásokon keresztül minden évszakban ünnepelték az előző búcsúzását, és üdvözölték az újat. Ezt a városi ember már nem teszi meg, így kimarad a körforgásból, és egyre nyomasztóbbnak érzi a borúsabb időjárással párhuzamosan növekvő teendőket.

Sokat segíthet a hangulatodon, a levertségeden, ha a nagyszülőkhöz hasonlóan te is megszervezed a saját őszköszöntő hagyományaidat. Legyen az akár egy Mindenszentekre szervezett családi megemlékezés vagy egy Márton-napra időzített libavacsora.

A mozgás tényleg segít

Tudományos eredmények is bizonyítják, hogy a mozgás endorfint szabadít fel a szervezetben, és hangulatjavító hatással bír. Ha a természetben edzel, az még jobb hatással tud lenni a depresszióra, nemcsak a felszabaduló boldogsághormonok miatt, hanem a természet közelsége és szépsége révén is. Napi fél óra rendszeres torna, séta vagy edzés után érezni fogod a változást, és a szervezeted igényelni fogja a mozgást.

A lélek fogékony az apró változásokra is

Keresd meg azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet jelentenek számodra ősszel is. Szakíts időt azokra a tevékenységekre, amelyek lelkileg feltöltenek, és tölts el egy kis időt saját magaddal és a gondolataid rendezésével. Elmehetsz akár egy hosszú hétvégére kirándulni, szoláriumba vagy fodrászhoz. A lényeg az, hogy keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek örömmel töltenek el, ha például az alkotás kapcsol ki, készíthetsz saját kezűleg gyönyörű őszi dekorációt is a lakásba.

Ezt is szeretjük