Ezekben a megyékben változik meg heteken belül az orvosi ügyeleti rendszer: jobb ellátást remélnek tőle

Megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, változik a telefonszám is.

orvos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Mentőszolgálat csütörtökön közölte, hogy februártól az országban elsőként Hajdú-Bihar vármegyében lép életbe az új ügyeleti rendszer. 

Mint írják, az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A Népszava úgy értesült, hogy márciustól jön a váltás Győr-Moson-Sopronban is. 

Változik az ügyeleti rendszer

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer februártól. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az ellátásszervezésbe beépítették az elmúlt másfél éves tesztidőszak tapasztalatait.

Közölték: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

A cél, hogy az év végére - Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön - emelték ki. A mentőszolgálat megjegyezte, hogy az új ügyeleti rendszer az eddigi tapasztalatok szerint bevált, jelentősen javította a sürgősségi betegellátást.

A tájékoztatás szerint az ügyeleti alapellátást február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében egységes, két elemből álló - háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet - biztosítják a rászorulóknak.

Hajdú-Biharban tíz településen lesz háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között. Ezek Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.

Új telefonszám

A sürgősségi ügyelet vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-jétől a megyében a 1830-as szám lesz, ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni.

Az OMSZ jelezte: a 1830-as telefonszám mellett továbbra is működik a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303-as szám is. A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást, és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik - írták.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátás a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A tájékoztatás szerint azok, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, a vármegye öt városában - Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény -, megtehetik ezt 22 óra és másnap reggel 8 óra között. 

Közölték azt is, hogy a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is megmaradnak. A központi ügyeleti telefonszám február 1-jétől itt is az 1830-as lesz a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303-as szám mellett.

 A Népszava értesülései szerint Hajdú-Bihar után Győr-Moson-Sopron vármegyében is bevezetésre kerül az új ügyeleti rendszer, méghozzá már márciustól. 

4 szégyellni valónak hitt jel, amikor azonnal mentőt kell hívni

Vannak olyan helyzetek, amelyek sürgős segítséget igényelnek még akkor is, ha egyébként szégyellni valónak hitt tünetekkel járnak, amit az ember nem szívesen mutatna meg másnak. Ilyenkor általában a családtagok, az érintett környezetében tartózkodók lélekjelenlétére, gyors reakciójára van szükség. A határozott cselekvés, a mentők kihívása, pontos informálása életet is menthet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük