A világ egyik legújabb betegsége: egyre több embert érint az ortorexia nervosa

Ez is egyfajta evészavar, és nagyon veszélyes lehet.

turmix-edzes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár hivatalosan még nem ismerték el betegségként, szakmai körökben mégis gyakran az egyik legújabb pszichés kórképként emlegetik az ortorexia nervosát, mely a klinikai gyakorlatban is egyre gyakrabban fordul elő.

A probléma az evészavarok közé tartozik, azonban míg a bulimia, illetve az anorexia a táplálék mennyiségi tényezőivel függ össze, az ortorexia a minőségiekkel. Az ebben szenvedő személy ugyanis kényszeresen, rögeszmésen törekszik arra, hogy egészségesen étkezzen, olyannyira, hogy ezzel sokszor már önmagára is veszélyt jelent.

Az ortorexia tünetei

A betegség leírása, illetve az ortorexia nervosa kifejezés egy amerikai orvos, Steven Bratman nevéhez köthető, aki már 20 éve, 1997-ben értekezett a problémáról. Az ortorexia vagy ortorexia nervosa a pszichés kórképek közé tartozik - erre utal a nervosa kifejezés is, míg az ortorexia helyes diétát jelent -, az elmúlt években pedig több kezdeményezés is indult, mely a kórkép tüneteinek és a diagnózis kritériumainak meghatározására törekedett.

A legfőbb jellemzők közé tartozik, hogy a páciens az egészséges életmód és az egészségmegőrzés érdekében étkezésbeli megszorításokat eszközöl mindennapjaiban, ami persze nem lenne baj, viszont ezt túlzott mértékben teszi, kényszeresen és rögeszmésen. Ennek következtében például nem veszi észre, hogy lényeges tápanyagokat von meg szervezetétől, ami alultápláltsághoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ortorexiában szenvedők speciális kritériumokat határoznak meg az étkezésekre vonatkozóan, melyekhez végletesen is képesek tartani magukat, és a lehető legtisztábban akarnak táplálkozni. Kényszeresen fókuszálnak az egészséges étkezésekre, az edzések és a táplálékkiegészítők függőivé, megszállottjaivá válhatnak. Rögeszméiknek köszönhetően pedig elveszíthetik realitásérzésüket, elszigeteltté válhatnak, kapcsolataik és tevékenységeik iránt pedig drasztikusan csökkenhet érdeklődésük.

A diéta megszegése, a nem egészséges ételek fogyasztása tisztátalanságérzést és nagymértékű szorongást válthat ki belőlük, mely komoly testi tünetekkel is járhat. Az ortorexia annyiban hasonlít az anorexiára, hogy súlyos önértékelési és testképzavarral jár - ebben az esetben az elégedettség a diéta betartásától függ -, a kóros alultápláltság révén pedig ugyanúgy vezethet akár tragédiához is, ha valaki nem kap időben segítséget. A fogyás ebben az esetben azonban legtöbbször nem cél, csupán mellékhatás.

Ezt is szeretjük