A komoly depresszió első figyelmeztető jelei: nem csak rosszkedvről van szó
A depressziót nem véletlenül tekintik életveszélyes állapotnak.

ThinkstockPhotos-80701290
beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió szót a köznyelvben gyakran használják az egyszerű rosszkedv vagy lehangoltság megnevezésére, sőt, gyakran pejoratív értelemben is alkalmazzák, holott komoly problémáról van szó, melyet nem szabad elbagatellizálni.

A depresszió pszichiátriai betegség, melyet egyáltalán nem véletlenül tartanak sokszor életveszélyes állapotnak, ahhoz azonban, hogy tisztázódjon, mennyire súlyos problémát jelent, érdemes tisztában lenni azzal, miben különbözik a már említett rosszkedvtől.

Gyakran áll a háttérben gyermekkori veszteség

A depressziónak létezik endogén és exogén formája is: míg előbbi a test rendellenes működésére utal, például vitaminhiányra, hormonzavarra, addig utóbbi arra, hogy a problémát külső okok is előidézhetik, például tragédia vagy kudarc, csalódás, veszteség. Vannak, akik utóbbiakat könnyebben dolgozzák fel, a depresszióra hajlamos ember egyéni érzékenysége azonban jóval nagyobb lehet, aminek okait többféle tényezőre is visszavezetik.

Létezik biokémiai magyarázat is, mely a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődlegesnek, kutatások rámutattak továbbá, hogy örökletes tényezők is szerepet játszhatnak, emellett gyakran áll a háttérben negatív gondolkodás, gyermekkorban elszenvedett veszteség vagy a pozitív megerősítések hiánya.

A depresszióra egyértelmű tünetek utalnak

A depresszió diagnózisának felállítása pszichiáter, illetve klinikai pszichológus feladata, számos olyan tünet létezik azonban, mely egyértelművé teheti, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A gyökeres változás nemcsak a testet, de a lelket is gyógyíthatja. Ez történt a következő esetben is, nézd meg a képeket, és olvasd el a történetet!

Ha a következő tünetek közül legalább öt igaz rád vagy családtagodra, ismerősödre, és szerepel köztük az első vagy a második tünet is, igen nagy a kockázata annak, hogy depresszióról, depresszív epizódról van szó.

  • levert, szomorú hangulat a nap nagy részében és csaknem mindennap
  • az érdeklődés és az örömérzet csökkenése, elvesztése a nap nagy részében és csaknem mindennap
  • jelentős súlycsökkenés vagy súlygyarapodás
  • álmatlanság, hajnali felébredések vagy napközbeni aluszékonyság
  • erőtlenség, kimerültség, fáradtság
  • az érdektelenség érzése, ok nélküli önvád, bűntudat
  • ideges, kapkodó vagy épp lelassult mozgás, mozdulatok
  • az összpontosításra, döntéshozásra, gondolkodásra való képtelenség
  • a halál gondolatával való intenzívebb foglalkozás

A fenti tünetek észlelése során az, ha azokat a kívülállók veszik észre, éppúgy számít, mint az, ha maga az illető, emellett nagyon fontos figyelembe venni, a tünetek jelentenek-e változást a korábbiakhoz képest. A tünetek főként akkor segítenek hozzá a diagnózis felállításához, ha változást jelentenek, legalább egy kéthetes periódus ideje alatt fennállnak, komoly szenvedést okoznak az illetőnek, és nem tulajdoníthatóak például gyógyszerek hatásának vagy élettani hatásnak. Fontos elkülöníteni a tüneteket a gyászreakciótól is: utóbbival akkor nem magyarázhatóak egyértelműen, ha a veszteség után több mint két hónappal is fennállnak.

Ritkább, hogy spontán gyógyuljon

Létezik spontán gyógyulás a depresszió esetében, gyakoribb azonban, hogy szakemberre van szükség. A kezelésnek alapvető eleme a pszichoterápia, mellette azonban gyógyszert is felírhatnak, ha a probléma súlyosabb formájáról van szó, és a tünetek jelentős mértékben nehezítenék vagy gátolnák is a terápiát, illetve, ha jelentős károkat okoznak a páciens egészségében, életvezetésében.

Ezt is szeretjük