A komoly depresszió első figyelmeztető jelei: nem csak rosszkedvről van szó

A depressziót nem véletlenül tekintik életveszélyes állapotnak.

ThinkstockPhotos-80701290

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A depresszió szót a köznyelvben gyakran használják az egyszerű rosszkedv vagy lehangoltság megnevezésére, sőt, gyakran pejoratív értelemben is alkalmazzák, holott komoly problémáról van szó, melyet nem szabad elbagatellizálni.

A depresszió pszichiátriai betegség, melyet egyáltalán nem véletlenül tartanak sokszor életveszélyes állapotnak, ahhoz azonban, hogy tisztázódjon, mennyire súlyos problémát jelent, érdemes tisztában lenni azzal, miben különbözik a már említett rosszkedvtől.

Gyakran áll a háttérben gyermekkori veszteség

A depressziónak létezik endogén és exogén formája is: míg előbbi a test rendellenes működésére utal, például vitaminhiányra, hormonzavarra, addig utóbbi arra, hogy a problémát külső okok is előidézhetik, például tragédia vagy kudarc, csalódás, veszteség. Vannak, akik utóbbiakat könnyebben dolgozzák fel, a depresszióra hajlamos ember egyéni érzékenysége azonban jóval nagyobb lehet, aminek okait többféle tényezőre is visszavezetik.

Létezik biokémiai magyarázat is, mely a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődlegesnek, kutatások rámutattak továbbá, hogy örökletes tényezők is szerepet játszhatnak, emellett gyakran áll a háttérben negatív gondolkodás, gyermekkorban elszenvedett veszteség vagy a pozitív megerősítések hiánya.

A depresszióra egyértelmű tünetek utalnak

A depresszió diagnózisának felállítása pszichiáter, illetve klinikai pszichológus feladata, számos olyan tünet létezik azonban, mely egyértelművé teheti, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A gyökeres változás nemcsak a testet, de a lelket is gyógyíthatja. Ez történt a következő esetben is, nézd meg a képeket, és olvasd el a történetet!

Ha a következő tünetek közül legalább öt igaz rád vagy családtagodra, ismerősödre, és szerepel köztük az első vagy a második tünet is, igen nagy a kockázata annak, hogy depresszióról, depresszív epizódról van szó.

  • levert, szomorú hangulat a nap nagy részében és csaknem mindennap
  • az érdeklődés és az örömérzet csökkenése, elvesztése a nap nagy részében és csaknem mindennap
  • jelentős súlycsökkenés vagy súlygyarapodás
  • álmatlanság, hajnali felébredések vagy napközbeni aluszékonyság
  • erőtlenség, kimerültség, fáradtság
  • az érdektelenség érzése, ok nélküli önvád, bűntudat
  • ideges, kapkodó vagy épp lelassult mozgás, mozdulatok
  • az összpontosításra, döntéshozásra, gondolkodásra való képtelenség
  • a halál gondolatával való intenzívebb foglalkozás

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fenti tünetek észlelése során az, ha azokat a kívülállók veszik észre, éppúgy számít, mint az, ha maga az illető, emellett nagyon fontos figyelembe venni, a tünetek jelentenek-e változást a korábbiakhoz képest. A tünetek főként akkor segítenek hozzá a diagnózis felállításához, ha változást jelentenek, legalább egy kéthetes periódus ideje alatt fennállnak, komoly szenvedést okoznak az illetőnek, és nem tulajdoníthatóak például gyógyszerek hatásának vagy élettani hatásnak. Fontos elkülöníteni a tüneteket a gyászreakciótól is: utóbbival akkor nem magyarázhatóak egyértelműen, ha a veszteség után több mint két hónappal is fennállnak.

Ritkább, hogy spontán gyógyuljon

Létezik spontán gyógyulás a depresszió esetében, gyakoribb azonban, hogy szakemberre van szükség. A kezelésnek alapvető eleme a pszichoterápia, mellette azonban gyógyszert is felírhatnak, ha a probléma súlyosabb formájáról van szó, és a tünetek jelentős mértékben nehezítenék vagy gátolnák is a terápiát, illetve, ha jelentős károkat okoznak a páciens egészségében, életvezetésében.

Ezt is szeretjük