Megrázó magyar rövidfilm a demenciáról: ha az Újratervezést szeretted, ezt is nézd meg!

Kevés fájdalmasabb dolog lehet annál, hogy az embert nem ismerik fel a szerettei. Nagyon sok magyar családnak kell ezzel szembesülnie.

demencia-kirako

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban került fel Vasárnap címmel a Youtube-ra egy új magyar rövidfilm, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fájdalmas terheket ró megannyi családra az, ha a demencia, illetve az Alzheimer-kór bekúszik otthonaikba.

A film küldetése továbbá, hogy arra buzdítson mindenkit, vegyék észre a korai jeleket, illetve támogassák a demencia kutatását, hogy idővel olyan betegségről legyen szó, mely megelőzhető és kezelhető.

Miről ismerszik meg a demencia?

A demens ember esetében a leginkább észrevehető tünet a gondolkodás folyamatos hanyatlása - magában foglalva a rövid, majd a hosszú távú memóriát, a nyelvet és a mozgást is -, illetve a már meglévő képességek fokozatos elvesztése, melyekhez az érzelmek és a társas képességek hanyatlása csatlakozik.

A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, melynek során az agy bizonyos területein zárványok, plakkok alakulnak ki, idegsejtpusztulást, sorvadást előidézve, de ennél általánosabb fogalom, oka lehet például az agyvérzés utóhatása, illetve az agyi erek meszesedése, rossz állapota is.

A demencia és az Alzheimer-kór a statisztikák szerint Európa-szerte több mint hétmillió embert érint, míg Magyarországon körülbelül 250 embert, nem utolsósorban pedig közvetlen környezetüket, a családjukban élőket, akik számára egy demens beteg ápolása nemcsak fizikai, de fájdalmas lelki terhet is jelenthet.

A Vasárnap című rövidfilm is egy ilyen család életébe enged betekintést apa és fiú kapcsolatán keresztül. A filmben Keresztes Tamás és Horváth Károly játsszák a főszerepeket, Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, az operatőre pedig Maly Róbert, aki az Oscar-díjas Mindenkinek is operatőre volt. A rövidfilm forgatókönyve valós történet alapján készült el, alapja Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? - Gubancok című műve, melyben a szerző azokat a beszélgetéseket jegyezte fel, melyeket Alzheimer-beteg édesapjával folytatott.

Online játékkal támogathatod a demencia kutatását

A rövidfilm elkészítésének céljai közé tartozott az is, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen könnyen támogathatja bárki a demencia kutatását, akár azáltal is, hogy online játékkal játszik. A Sea Hero Quest VR játék a tudósoknak a demencia elleni harcban segít azáltal, hogy adatokat gyűjt arról, milyen tájékozódási képességek jellemzik az egészséges sokaságot nem, életkor és lakóhely szerinti megoszlásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A játékban anonim módon lehet részt venni, az adatokat pedig egy nemzetközi kutatásban használják fel. Már egy kétperces játék is ötórányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál, ahányan pedig eddig játszottak vele, több mint 12 ezer évnyi kutatási adatot adtak át, így a játék az eddigi legátfogóbb demenciakutatássá nőtte ki magát.

A játék szórakoztató módon teszi próbára a térérzékelést és a tájékozódást, ami azért fontos, mert a korábbi kutatások szerint előbbiek romlása a demencia, illetve az Alzheimer-kór egyik nagyon korai jele lehet, mely évekkel megelőzheti a diagnózist.

Egy, a Washingtoni Egyetemen végzett kutatás szerint az egészséges csoport tagjai sokkal jobban teljesítettek a virtuális labirintusban való tájékozódás során, míg a beteg csoport tagjai sokkal rosszabbul. De rosszabb lett azok eredménye is, akik még nem voltak betegek, de a hajlamosító tényezők és vizsgálatok alapján sejtették már náluk a várható kialakulást.

A játék eredményei a kutatók szerint a jövőben segíthetik a korai felismerést, illetve a gyógymód megtalálását is, a későbbiekben pedig az új terápiák hatásfokának mérésében, illetve az úgy gyógyszerek bevezetésében is szerepet játszhatnak. A játékot ide kattintva érheted el.

Ezt is szeretjük