Minden második embert érint!
Az orrsövényferdülés
Annak ellenére, hogy rengetegen szenvednek az orrsövényferdüléstől, kevesen kezeltetik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orrsövény az a függőleges irányú csontlemez, amely az orrüreget kettéosztva a szájpadcsontok és a homlokcsont szemgödri lemeze között húzódik. Szinte nincs olyan ember, akinél ez a porcos-csontos lemez az orrában pontosan középen helyezkedne el, és ne görbülne egyik vagy másik irányba. Amíg ez a görbület csak enyhe, nincs is gond, a túlzott mértékű deformáció azonban már komolyabb panaszokat okozhat.

Mi okozza?

Az orrsövény elferdülése általában valamilyen fokozatosan kialakuló fejlődési zavar következménye. Az orrsövény gyorsabban nő, mint maga az orrüreg, így helyhiány következtében kénytelen egy S alakú kanyarba formálódni.

Az orrsövényferdülésre utaló jelek már a serdülőkor végén jelentkeznek, például fokozódó orrdugulás formájában, de bármilyen külső behatás - sérülés, törés - következményeként is kialakulhat.

Tünetek, következmények

Az elferdült orrsövény esztétikailag nem okoz különösebb problémákat, de ha a ferdülés komolyabb mértékű, akkor számtalan betegség kiváltója lehet. A ferdülés következtében ugyanis ez a csontos-porcos lemezke beszűkíti az egyik orrfelet, ami megnehezíti vagy teljes mértékben megakadályozza a légzést azon az orrfélen. Ez nemcsak a mindennapi életben zavaró, hanem így az érintett oldalon kevésbé szellőznek az orrmelléküregek, valamint a homlok- és az arcüregek, aminek következtében az orrsövényferdülésben szenvedőknél gyakrabban alakul ki az arcüreg vagy a homloküreg idült gyulladása. A panaszokat fokozhatja, ha a ferde orrsövényhez a normálistól eltérő működésű fülkürt társul. A behúzódott dobhártya miatt egyébként is rosszabb a hallás minősége, ha ehhez még hozzájárul a homlok- vagy arcüregek gyulladása, annak egyenes következménye lehet a középfül gennyes gyulladása. Rosszabb esetben, főként akkor, ha az említett gyulladások megfelelő kezelése elmarad, a hallócsontok akár össze is nőhetnek, ami pedig jelentős és nehezen korrigálható hallásromláshoz vezethet.
Az orrsövényferdülés által gátolt légzésnek további következménye a nyálkahártyák kiszáradása, állandó krákogási inger, ráadásul a belélegzett levegőt sem képes az orr - mivel csak félig látja el a neki szánt feladatot - megfelelő mértékben párásítani és felmelegíteni.

A nátha is rosszabb

Az orrsövényferdüléssel élők pontosan tudják, hogy az ő esetükben egy egyszerű nátha is nehezebben viselhető, a panaszok ugyanis az esetek többségében elhúzódnak, az orr által fokozottabban termelt nyák ürítése pedig sokkal körülményesebb. Egy-egy náthából ezáltal könnyen alakulhat ki orrmelléküreg, arc- vagy éppen homloküreg-gyulladás.
A felnőttkori horkolás hátterében is gyakran az orrsövényferdülés áll, amely nemcsak kellemetlen - a hálótárs számára legalábbis -, hanem a nyitott szájon át történő légzés a garat és a gége nyálkahártyáját is kiszárítja, ami krónikus gyulladásokat okozhat.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Orrcseppel vagy műtéttel?

Az orrsövényferdüléssel élők körében nagy népszerűségnek örvendenek a manapság igen korszerű, vény nélkül is kapható orrcseppek, hiszen egyes típusok akár egy egész napig megakadályozzák az orr dugulását azáltal, hogy összehúzzák a nyálkahártyát. Ezek a cseppek azonban hosszútávon nem jelentenek megoldást, mivel egyre nagyobbra duzzasztják a nyálkahártyát, használatukra ezáltal egyre többet van szükség. A gyakori használat során azonban ezek a szerek maradandó károsodást okoznak, többek között megbénítják a csillószőröket - amelyek feladata egyébként az orrba kerülő különböző szennyeződések eltávolítása, kilökése.

Az orrsövényferdülés csupán műtéti úton korrigálható tartósan, ez azonban csak 18 éves kor után és még 50 éves kor előtt javasolt, gyermekkorban pedig egyáltalán nem is végzik el. Korábban a műtét során eltávolították az orrsövény legnagyobb részét, a fejlett technológiáknak köszönhetően ma már azonban csak kiegyenesítik a ferde szakaszt, rosszabb esetben kioperálják azt a részt.

Érdemes!

Ha te is szenvedsz az orrsövényferdüléstől, érdemes megfontolnod, hogy vállalod-e a műtéti beavatkozást, vagy inkább a ferdeség következményei mellett döntesz. Manapság már igen korszerű érzéstelenítő eljárásokat alkalmaznak az operáció előtt, így a műtét jóval elviselhetőbb, mint évekkel ezelőtt. Ráadásul végre levegőt is kapsz majd.

Ezt is szeretjük