Ezt teszi az aggyal az állandó kütyüzés: blokkolja az összes kognitív funkciónkat
Sem koncentrálni, sem gondolkozni nem enged. Minden kognitív funkciónkat blokkolja. Érdekes tanulságokkal zárult a kísérlet.

laptop-mobil-kanape-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2000-es évek elején jelentek meg a mai értelemben vett első okostelefonok. Az Apple 2007-ben piacra dobott iPhone-ját követően pedig használatuk vírusszerűen terjedni kezdett világszerte.

Ha körülnézel egy tömegközlekedési eszközön, játszótéren, étteremben, szinte biztosan látsz tíz olyan embert, aki az okostelefonját simogatva a részleges figyelem állapotában van épp. A külvilágból jövő információknak egy részét befogadja, de mentálisan se itt, se ott nincs igazán.

Mit tesz az aggyal az állandó kütyüzés?

Bizonyára neked is feltűnt már, hogy, míg a kilencvenes években képes voltál elmélyedni egy könyvben, addig manapság az olvasást - ha egyáltalán előveszel könyvet - rendre megszakítja a telefon pittyegése. A belőle áradó információdömping azt az érzést kelti, mintha muszáj lenne fél szemmel és füllel figyelni rá, ellenkező esetben lemaradsz valamiről. Ez a helyzet azonban lehetetlenné teszi az elmélyült alkotói tevékenységet.

Az angol már külön szót is alkotott a mentális állapotra: a pizzled kifejezés a puzzled, zavart, valamint a pissed, ingerült szavak összevonásából alakult ki. Mindez jól mutatja, hogy a kijelző folytonos bámulása vagy egyszerűen csak az okostelefon közelében létezés milyen hatással lehet az életedre.

Jelenlétével is rontja az agyműködést

A Texasi Egyetem kutatói kísérletük során nyolcszáz okostelefon-használót kértek fel, hogy felmérhessék, milyen hatást gyakorolnak a készülékek az agyi teljesítőképességre. A résztvevőknek egy feladat során komoly agyi koncentrációt igénylő, számítógépes teszteket kellett kitölteniük, amivel kognitív képességeiket mérték fel.

A vizsgálatban részt vevők egy részét megkérték, hogy okostelefonjukat helyezzék az asztalra, a táskájukba, a zsebükbe, vagy épp vigyék át a másik helyiségbe. A legjobb eredményt annak a csoportnak a tagjai érték el, akiknek készüléke nem volt sem látó-, sem hallótávolságban, a legrosszabbat pedig azok a résztvevők, akik az asztalon tartották a telefonjukat. A kutatás tanulsága szerint tehát az okostelefonok puszta jelenléte is zavarja az elmélyült munkát, a szellemi teljesítőképességet.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kísérlet résztvevőit a feladat végzése közben nem zavarta meg sem üzenet érkezése, sem telefonhívás. A készülékek már azzal is zavarják az agyi teljesítőképességet, hogy szem előtt vannak. Ilyenkor, ha tudatosan nem is gondolunk a telefonra, a tudatalatti érzékeli a jelenlétét, ami folyamatosan leköti a kognitív erőforrások egy részét - magyarázta Adrian Ward, a kutatás egyik vezetője.

Szokások az agyműködés frissen tartásához

Az alábbi képeken olyan tevékenységeket mutatunk, melyek észrevétlenül serkentik az agyműködést. A demencia megelőzésében is hatékonyak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük