Mitől alakul ki az ödéma? A súlyosabbtól az egyszerű okokig

Nemcsak kardiológiai okai lehetnek az ödémának.

doktorno-beteg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat valahol a testen, melyet könnyű beazonosítani az érintettnek is.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen akár komoly betegség is meghúzódhat a tünet mögött.

A fizikális és az eszközös kivizsgálás is fontos

- A gyakorló orvos számára az ödéma megjelenése mindig fontos klinikai tünet, ami kivizsgálást igényel. Kardiológiai szempontból mielőbb eldöntendő, hogy a jelenség hátterében szív-érrendszeri betegség vagy más betegség áll-e - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. A szívelégtelenség vezető tünete az alsó végtagon megjelenő ödéma, más néven anasarca. Ez csak a járóképes betegeknél jelentkezik, ugyanis a tartósan ágyban fekvő betegeknél a gravitáció miatt az ödéma természetesen a mélyen fekvő területeken, de nem a bokánál jelentkezik.

Az ödémát minden esetben megelőzi a tüdőben jelentkező és a fizikális vizsgálat során a fonendoszkóppal hallható pangásos zörej, az úgynevezett szörtyzörej. Amennyiben ez egy bizonyos mennyiséget elér, akkor már nehézlégzés is jelentkezik. Az is igen fontos ismérv, hogy a jelenség egy- vagy kétoldali-e. Ha egyoldali, akkor a szívbetegség kizárható.

A vizsgálat egyik legfontosabb eszköze a szívultrahang, mellyel a szív pumpafunkcióját - szisztolés és diasztolés funkciót, a szív teljesítményét, az úgynevezett ejekciós frakciót és a szívburokban megjelenő folyadékot egyaránt - mérni lehet.

Mi állhat még a háttérben?

Ha a jelenség hátterében nem kardiológiai betegség áll, akkor fontossági sorrendben a következő okok fordulhatnak elő: vesebetegség, endokrinológiai betegség és vénás keringési elégtelenség. A vesebetegségről érdemes tudni, hogy összefüggésben lehet a magas vérnyomással. A magas vérnyomás ugyanis vesekárosodást is okozhat, márpedig, mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, ez a funkció is komolyan sérülhet.

Ami igazán veszélyes ebben az ördögi körben, az az, hogy a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. Az összefüggések ismeretéhez tudni kell azt is, hogy a hipertóniához sok esetben társuló balkamra-elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás, és tipikus, pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz- és lábdagadás, a bokaödéma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sporttal a szívbetegségek ellen

Lapozd át az alábbi galériát és nézd meg, melyek azok a sportok, amiket 60 év felett is bátran lehet űzni. Védenek a demenciától és a szívbetegségektől!

Ezt is szeretjük