A 4 legegészségesebb nyári zöldség és gyümölcs: tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A vitaminpótlásra nyáron is ügyelni kell, szerencsére a zöldségek és a gyümölcsök segíthetnek benne.

- Így mutat ugyanaz a bőrhatású nadrág különböző stílusú szettekben: elképesztő, mennyi lehetőség rejlik benne »
- 4 nőies stílusvariáció a hullámos frizurára, ami most nagyon divatos: így készítheted el a csodás loknikat »
- Palvin Barbival az élen ők azok, akik sokak öltözködését inspirálják: 8 gyönyörű nő, aki fiatalon lett népszerű stílusikon »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
Már érezni a nyár első napsugarait, ami azt jelenti, hogy a piacokon is egyre több a friss zöldség és gyümölcs.
Ezeknek a fogyasztása nemcsak azért fontos, mert igazán finomak, és segítenek megőrizni a nyári alakot, hanem azért is, mert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal támogatják a szervezet egészségét.
Vitaminpótlás nyáron
Sárgabarack
Ez a kis méretű, azonban annál finomabb gyümölcs magas rosttartalmú, és szintén tele van C-vitaminnal és A-vitaminnal. Nagyszerű káliumforrás, amely a sejteknek segít betölteni funkcióikat, tehát kulcsfontosságú a szövetek működésében. Található még benne foszfor és kalcium, melyek a csontok egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is, ez utóbbi legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása a sejtekhez.

Cseresznye
A cseresznye kiváló választás, ha a C-vitamin-utánpótlásáról van szó, mely közismerten támogatja immunrendszerünket. Ezenfelül rengeteg A-, B1-, B2- és B6-vitaminnal is büszkélkedhet. Az A-vitamin a látásra és szem egészségére van jó hatással, míg a B1-vitamin az idegrendszert és a szívet támogatja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozza, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.
Zöldborsó
Az édes zöldborsó szintén a nyár egyik kedvence, és rengeteg hasznos ásványi anyaggal büszkélkedhet. Kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. A mangánra az embernek csupán kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezenfelül a zöldborsó tartalmaz A-, B-komplex, C-, K- és E-vitamint is. Míg a K-vitamin a csonttömegépítésben játszik fontos szerepet, addig az E-vitamin szintén antioxidánsként működik.
Görögdinnye
A nyár igazi slágere a görögdinnye, amely kedvelt strandétel. Magas víztartalma segíti a hidratálást, de ennél is fontosabb, hogy mennyi hasznos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is. Ezenfelül tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6-vitamint, és C-vitamin is nagymértékben fellelhető benne. A B5-vitamin támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.
7 gyümölcs, ami cukorbetegeknek nem ajánlott
A szénhidrátanyacsere-zavarral élőknek nemcsak az egyébként egészségtelennek tartott élelmiszerekkel kell vigyázniuk, hanem például a számos pozitív hatással rendelkező, ám magas cukortartalmú gyümölcsökkel is.
(Képek: Getty Images Hungary.)