A 4 legegészségesebb nyári zöldség és gyümölcs: tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A vitaminpótlásra nyáron is ügyelni kell, szerencsére a zöldségek és a gyümölcsök segíthetnek benne.

cseresznye
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már érezni a nyár első napsugarait, ami azt jelenti, hogy  a piacokon is egyre több a friss zöldség és gyümölcs.

Ezeknek a fogyasztása nemcsak azért fontos, mert igazán finomak, és segítenek megőrizni a nyári alakot, hanem azért is, mert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal támogatják a szervezet egészségét.

Vitaminpótlás nyáron

Sárgabarack

Ez a kis méretű, azonban annál finomabb gyümölcs magas rosttartalmú, és szintén tele van C-vitaminnal és A-vitaminnal. Nagyszerű káliumforrás, amely a sejteknek segít betölteni funkcióikat, tehát kulcsfontosságú a szövetek működésében. Található még benne foszfor és kalcium, melyek a csontok egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is, ez utóbbi legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása a sejtekhez. 

Cseresznye

A cseresznye kiváló választás, ha a C-vitamin-utánpótlásáról van szó, mely közismerten támogatja immunrendszerünket. Ezenfelül rengeteg A-, B1-, B2- és B6-vitaminnal is büszkélkedhet. Az A-vitamin a látásra és szem egészségére van jó hatással, míg a B1-vitamin az idegrendszert és a szívet támogatja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozza, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

Zöldborsó

Az édes zöldborsó szintén a nyár egyik kedvence, és rengeteg hasznos ásványi anyaggal büszkélkedhet. Kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. A mangánra az embernek csupán kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezenfelül a zöldborsó tartalmaz A-, B-komplex, C-, K- és E-vitamint is. Míg a K-vitamin a csonttömegépítésben játszik fontos szerepet, addig az E-vitamin szintén antioxidánsként működik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Görögdinnye

A nyár igazi slágere a görögdinnye, amely kedvelt strandétel. Magas víztartalma segíti a hidratálást, de ennél is fontosabb, hogy mennyi hasznos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is. Ezenfelül tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6-vitamint, és C-vitamin is nagymértékben fellelhető benne. A B5-vitamin támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.

7 gyümölcs, ami cukorbetegeknek nem ajánlott

A szénhidrátanyacsere-zavarral élőknek nemcsak az egyébként egészségtelennek tartott élelmiszerekkel kell vigyázniuk, hanem például a számos pozitív hatással rendelkező, ám magas cukortartalmú gyümölcsökkel is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük