Rákdiagnózis akár fél nap alatt! Egyszerű nyálvizsgálattal kimutatható lesz a kór
Az időben történő diagnózis életmentő lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések hazánkban évi körülbelül 18 ezer halálesetért tehetők felelőssé, melyeknek jelentős része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák a betegséget.

A japán Keio Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem közös technikájának köszönhetően remélhetőleg néhány éven belül olyan szűrővizsgálat is elérhető lesz, amely már nyálmintából képes kimutatni egyes rákbetegségeket.

Rákszűrés nyálból

A kutatók vizsgálataik során 215 embertől - köztük rákbetegektől - vettek nyálmintát. Összesen 54 olyan anyagot próbáltak kiszűrni a mintából, melyek alkalmasak a betegség kimutatására. Jelenlétük elsősorban a hasnyálmirigy-, a szájüregi, illetve mellrák jelenlétére hívhatja fel a figyelmet.

A kapott eredmények további elemzésének köszönhetően a hasnyálmirigyrák 99%-os, a mellrák 95%-s, a szájüregi rák pedig 80%-os valószínűséggel volt kimutatható.

Eredmény fél nap alatt

Az eljárás legfőbb előnye, hogy maga a mintavétel és az elemzés is jóval egyszerűbbé válik, így a beteg akár fél nap alatt kézhez kaphat egy olyan diagnózist, melyre egyébként napokat vagy heteket kellene várni.

- Az új technológia egyszerre ötszáz különböző anyagot képes kimutatni a nyálból - mondta Tomojosi Soga, a Keio Egyetem biotudományi intézetének professzora.

Nehéz a felismerés

Sajnos a hasnyálmirigy-, valamint a szájüregi rák esetén a túlélési arány meglehetősen alacsony. Ennek oka, hogy a betegségek nem produkálnak elég specifikus tüneteket a korai szakaszban, késleltetve ezzel a felismerést. A szájüregi ráktól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

- A nyálmintavétel jóval egyszerűbb, mint a széklet- vagy a vérvizsgálat. Szeretnénk ezt az új technológiát a rákos betegségeken kívül más egészségügyi problémákra is kiterjeszteni - nyilatkozta a Keio Egyetem vezetője, Masaru Tomita.

Ezt is szeretjük