Rákdiagnózis akár fél nap alatt! Egyszerű nyálvizsgálattal kimutatható lesz a kór

Az időben történő diagnózis életmentő lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések hazánkban évi körülbelül 18 ezer halálesetért tehetők felelőssé, melyeknek jelentős része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák a betegséget.

A japán Keio Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem közös technikájának köszönhetően remélhetőleg néhány éven belül olyan szűrővizsgálat is elérhető lesz, amely már nyálmintából képes kimutatni egyes rákbetegségeket.

Rákszűrés nyálból

A kutatók vizsgálataik során 215 embertől - köztük rákbetegektől - vettek nyálmintát. Összesen 54 olyan anyagot próbáltak kiszűrni a mintából, melyek alkalmasak a betegség kimutatására. Jelenlétük elsősorban a hasnyálmirigy-, a szájüregi, illetve mellrák jelenlétére hívhatja fel a figyelmet.

A kapott eredmények további elemzésének köszönhetően a hasnyálmirigyrák 99%-os, a mellrák 95%-s, a szájüregi rák pedig 80%-os valószínűséggel volt kimutatható.

Eredmény fél nap alatt

Az eljárás legfőbb előnye, hogy maga a mintavétel és az elemzés is jóval egyszerűbbé válik, így a beteg akár fél nap alatt kézhez kaphat egy olyan diagnózist, melyre egyébként napokat vagy heteket kellene várni.

- Az új technológia egyszerre ötszáz különböző anyagot képes kimutatni a nyálból - mondta Tomojosi Soga, a Keio Egyetem biotudományi intézetének professzora.

Nehéz a felismerés

Sajnos a hasnyálmirigy-, valamint a szájüregi rák esetén a túlélési arány meglehetősen alacsony. Ennek oka, hogy a betegségek nem produkálnak elég specifikus tüneteket a korai szakaszban, késleltetve ezzel a felismerést. A szájüregi ráktól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A nyálmintavétel jóval egyszerűbb, mint a széklet- vagy a vérvizsgálat. Szeretnénk ezt az új technológiát a rákos betegségeken kívül más egészségügyi problémákra is kiterjeszteni - nyilatkozta a Keio Egyetem vezetője, Masaru Tomita.

Ezt is szeretjük