Hitted volna? Ez történik a testedben egy kiadós nevetés hatására
Nevetni jó, de sokan nem is gondolnák, hogy mennyi pozitív egészségügyi hatása van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nevetés egyértelműen gyógyír: jókedvre derít, vidámmá tesz, segít abban, hogy pozitívan lásd a dolgokat.

Számos figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, de most lássuk, milyen hatást képes gyakorolni a testedre.

A nevetés hatása a test különböző területeire

A nevetés központja az agyban található, és egy jóízű kacagás közben az agy három területe lép működésbe: a gondolkodásért felelős terület, az izomműködésért felelős terület, valamint az érzelmekért felelős terület. Kacagás hatására a szem és a száj körüli izmok spontán összehúzódásra képesek.

Még a könnyed is kicsordul?

Bizonyára számodra is ismerős, hogy ha valamin nagyon nevetsz, a szemed megtelik könnyel. Ez teljesen természetes, hiszen ilyenkor a könnycsatornák nyitva vannak, teljesen szabad utat engedve a könnyeidnek.

Hangos kacaj

Nevetés során a rekeszizmod és a mellkasod izmai összehúzódnak, miközben levegőt préselnek ki a tüdődből. Majd ez a levegő áthalad a légcsövön, onnan pedig a gégébe kerül. A hangszalagok működésbe lépnek, és olyan rövid magánhangzókat bocsátanak ki, mint a ha-ha vagy a ho-ho esetében.

Extra oxigén kell hozzá

A levegő hirtelen távozása a tüdődből egy sürgős hívást vált ki, hogy oxigénhez jusson. Nevetés hatására a szívműködés fokozása és a vérnyomás egyensúlyba kerülése segít, hogy még több oxigén jusson el a szervekhez.

Elernyedő és összehúzódó izmok

Mialatt az arc és a törzs izmai megfeszülnek, a többi izom elernyed, azaz kevésbé és lassabban koordinálhatóvá válnak. Ezért van az, hogy egy jóízű nevetés során sokszor képtelen vagy egyenesen menni. Jó hír, hogy az alsó hasizmod keményen dolgozik, hogy segítsen kiszorítani a levegőt, így lehet, hogy sikerül néhány extra kalóriát is elégetned.

A boldogság hormonja

Egy kiadós hahotázás eredményeképpen a testben fokozódik az endorfintermelés - ezt a vegyületet nevezi a köznyelv boldogsághormonnak. Az endorfin hatására a fájdalomküszöböd nőhet - legalábbis ideiglenesen. A sok nevetés azt is beállíthatja, hogy csökkenjen a kortizol nevű stresszhormon termelődése. Ez pedig remek dolog, hiszen a túl sok kortizol egyértelműen kapcsolatba hozható a depresszióval, de számos szervi problémával is.

A nevetés ragályos

Tényleg igaz, hogy a nevetés fertőző. A tudósok szerint segít abban is, hogy a két fél között érzelmi szempontból kapcsolat alakuljon ki, tehát a nevetés egyfajta összekötő kapocsként is működik.

Ezt is szeretjük