Tünetmentes, de meddőséget okozhat: milyen gyakran kell szűrésre járni?

A legtöbb ember nem elég körültekintő, amikor a nemi betegség megelőzéséről van szó. Pedig családtervezés előtt kiemelten fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat.

Nemibetegség-szűrés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemi betegséget bárki elkapat, aki gumióvszerrel való védekezés nélkül szexuális érintkezésbe kerül a másikkal. Ennek ellenére sokan nem gondolnak a védekezésnek erre a formájára.

Pedig az intim nemi betegségek egy része tünetmentes, így nem lehet biztosan tudni, hogy a másik fél vagy mi magunk fertőzöttek vagyunk-e, vagy sem. Dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza elmondta, milyen esetekben érdemes nemibetegség- (STD-)szűrésen részt venni.

Mik a leggyakoribb nemi betegségek?

A szexuális úton terjedő betegségek olyan fertőzések, amelyek szexuális érintkezés útján - beleértve az orális és az anális szexet is - egyik személyről a másikra terjednek. A problémát baktériumok, vírusok vagy gombák is okozhatják. Sokféle nemi betegség létezik, melyek különbözhetnek súlyosságukban, lefolyásukban, szövődményeikben és gyógyításukban is. Sok fertőzés bizonyos ideig tartó antibiotikumos kezeléssel könnyen gyógyítható, ám vannak olyanok, mint például a herpesz, melyek egész életen át megmaradhatnak a szervezetben, így időközönként aktiválódnak, és tüneteket okoznak.

GettyImages-1061241638
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Jelenleg ezek a leggyakrabban előforduló nemi betegségek: 

 • HPV-szemölcsök
 • Chlamydiasis
 • Hepatitis B és C
 • Herpesz
 • HIV/AIDS
 • Szifilisz
 • Gonorrhoea
 • Ureaplasma
 • Élesztőgomba-fertőzés

Nemibetegség-szűrésen mindenkinek érdemes részt vennie, még azoknak is, akik tartós, monogám kapcsolatban vannak. Sokan úgy gondolják, hogy a szűrés csakis azoknak való, akik gyakran váltogatják a partnereiket, és óvszer nélkül létesítenek szexuális kapcsolatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyre több orvos osztja azt a véleményt, hogy családtervezéskor - még a teherbeesés előtt a párnak - érdemes STD-szűrésen részt venni, hiszen a fertőzések könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, komplikációkat, akár fejlődési rendellenességeket. Ráadásul vannak olyan betegségek, mint a herpesz, amikor a hüvelyi szülés nem ajánlott, így azt mindenképpen figyelembe kell venni a szülés megtervezésénél!

Természetesen rendszeres szűrésen érdemes részt venniük azoknak, akik gyakran váltogatják partnereiket, akik óvszeres védekezés nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, illetve azoknak is, akik friss kapcsolatban vannak. Ezenkívül az olyan tünetek meglétekor is, melyek fertőzésre utalhatnak. Ilyen panasz lehet a viszkető, égő érzés, hólyagok, szemölcsök megjelenése a nemi szervek környékén, fájdalmas vizelés, hüvelyi folyás vagy genny a nemi szervekből, illetve a kellemetlen szagok.

GettyImages-1397452858
Fotó: 1shot Production / Getty Images Hungary

Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy sok fertőzés éveken át nem okoz tüneteket! Ezért fontos, hogy az ember ne várjon arra, hogy panaszai legyenek, hanem menjen el STD-szűrésre - hívja fel a figyelmet dr. Karászi Viktória.

Mikor érdemes tesztelni?

Minden fertőzés más és más időben jelenik meg a teszteken. Bizonyos esetekben ez akár hónapokba telhet, de vannak, amik már napokkal később kimutathatóak. Éppen ezért, még mielőtt elmenne tesztelésre, érdeklődjön a megfelelő időpontról!

 • Chlamydia: 1-2 hét.
 • Gonorrhoea: 2-6 nap.
 • Herpesz: 6-12 hét.
 • Szifilisz: 3-6 hét.
 • Trichomoniasis: 3-7 nap.
 • HIV: 3 hét.

Elképesztő gyorsasággal fertőz ez a nemi betegség - Olvass tovább!

A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) éves beszámolója szerint 2022-ben országszerte 82 592 gonorrhoeafertőzést diagnosztizáltak, 50,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Elképesztő gyorsasággal fertőz és egyre ellenálóbb ez a baktérium: 105 éve volt ilyen

Ugrásszerűen megnőtt egy bizonyos baktérium okozta súlyos fertőzések száma Nagy-Britanniában.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük