Ha itt raktározod a zsírt, nehezebb lesz fogynod: ezt árulja el rólad, hogy hova hízol

Mutatjuk, honnan fogynak a legnehezebben a nők.

Nehéz fogyás okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legbosszantóbb része a fogyókúrának, hogy a súly nem mindig onnan megy le, ahonnan szeretnéd. Hiába fogynál combból vagy fenékből, a centi nem hallgat rád. Ez a probléma azokat sem kerüli el, akik nem küzdenek jelentős túlsúllyal, mert a zsír mindenkin máshogy raktározódik.

Sok minden hatással van arra, hol tárolod a testeden az extra energiát. Függ a környezeti hatásoktól, a stressztől, az étrendtől és természetesen a genetikától is. Ráadásul a nők általában máshogy raktároznak, mint a férfiak, de még nemeken belül is jelentős eltérések mutatkozhatnak.

Nem mindegy, hova hízol

Az elhízás kutatásának egyik legjelentősebb eredménye, hogy megállapította, a zsírraktározás bizonyos formái nagyobb egészségügyi kockázatokkal járnak, mint mások. Így a hason összpontosuló súlytöbblet olyan betegségek melegágya lehet, mint a rák, a diabétesz és a szívbetegség. Ezenkívül sok mindenre utalhat még az, hogy hol rakódik le valakin a súly. Vannak nem specifikus hízásformák, és az életvitel, a stressz is hozzájárul ahhoz, hova szedi fel az ember a kilókat. Négy különböző zsírraktározási formát szoktak általában emlegetni.

túlsúly

Az első változat az, amikor a kilók egyenletesen oszlanak el, és sehol nem figyelhető meg jelentős többlet. Az ilyen egyének néha nem is látszanak igazán túlsúlyosnak, pedig ennek a típusú hízásnak is megvannak a maga egészségügyi kockázatai, például a hajlam a 2-es típusú diabéteszre ugyanúgy jelentkezik. Ráadásul a kor előrehaladtával változik a zsírraktározás helye, és koncentráltabban jelentkeznek a párnácskák a hason vagy a csípőn, ezért érdemes idejében nekilátni ledolgozni a felesleget.

A felsőtesten jelentkező súlytöbblet elsősorban a férfiakra jellemző, de nőknél is megfigyelhető a jelenség hormonális problémák hatására vagy a menopauza idején. A stresszes életmód, a kortizolszint megnövekedése szintén jelentősen hozzájárul mind a nők, mind a férfiak esetében ehhez a típushoz.

A nők számára fogyókúra szempontjából az altesti elhízás okozza a legtöbb fejfájást, ugyanis ők combból és fenékből fogynak a legnehezebben. A sors furcsa fintora, hogy éppen ez a fajta zsírraktározás a legjellemzőbb rájuk. Az egyetlen pozitívum, hogy ez a típus kevesebb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiakra jellemző hízás, ott ugyanis a nagyobb hasi zsírtöbblet következtében nő a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladásos betegségek és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

A negyedik típus a zsigeri zsírraktározás. Ez mind közül a legveszélyesebb. A korral egyre gyakoribbá válik ez a raktározási forma, ráadásul nem függ a nemtől, és relatíve karcsú embereket is érinthet. A kutatások azt mutatják, hogy a genetikának nagy befolyása van abban, mennyi zsírt raktároz az ember a szervei körül. A jelentős stresszben élő, magas kortizolszintet mutató nőknek nagyobb hajlamuk van rá, és a férfias típusú elhízás esetén is gyakori kísérő tünet lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A jó hír viszont, hogy hasból viszonylag hamar fogynak mind a férfiak, mind a nők. Egy amerikai tanulmány, melyben katonákat vizsgáltak, azt mutatta, hogy a nők leghamarabb a karjukból, azt követően a hasukból, míg a férfiak éppen fordítva, legkönnyebben a hasukból, majd a karjukból fogynak. Mindkét nem számára a combok igénylik a legtöbb munkát, de a nőknek idegrendszeri és genetikai okokból még a férfiaknál is nehezebb dolguk van ezzel a testtájjal.

Otthon végezhető hasizomgyakorlatok

Ha szeretnéd erősíteni a hasizmaidat, ezek a gyakorlatok pár hét alatt eredményt hoznak. Iszonyú kemények, de segítenek legyűrni a centiket.

8 otthon végezhető gyakorlat kiálló has ellen: 2 hét alatt látványos változás

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük