Nem segít rajta az antibiotikum: így győzd le a náthát hagyományos módszerekkel
Honnan lehet tudni, hogy csak nátháról van szó, és nem influenzáról? Mi okozza, és mit lehet tenni ellene?

nathas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az Oscillococcinum támogatta.

Nem véletlen, hogy az influenzajárvány a legkeményebb téli hónapokban, januárban és februárban tetőzik, a hideg időjárásnak való kitettség, a napfény- és vitaminhiány vagy épp a fűtésszezonra jellemző alacsony páratartalom ugyanis mind-mind hozzájárul az immunrendszer legyengüléséhez. Utóbbi, ha nem is feltétlenül vezet súlyosabb, influenzaszerű tünetekhez, a nátha vagy megfázás, meghűlés kialakulásában is komoly szerepet játszik.

A nátha az emberek körében terjedő leggyakoribb fertőző betegség, melyet gyógyítani nem lehet, lefolyását gyorsítani, tüneteit enyhíteni azonban mindenképp, csakúgy, ahogy a megelőzésért is sokat lehet tenni.

Mi okozza a náthát?

A náthát, vagy, ahogy sokan nevezik, megfázást a gyakori tévhittel ellentétben nem baktériumok okozzák, hanem vírus, éppúgy, ahogy az influenzát, míg azonban utóbbit kifejezetten az influenza A, B vagy C vírusa, addig a náthát több mint kétszázféle vírus okozhatja, melyek közül a leggyakoribb mégis a rhinovírus. Míg a jóval komolyabb influenza magas, akár 38-39 Celsius-fokos lázzal, erőteljes fáradtsággal és súlyos szövődményekkel járhat, a nátha lefolyása viszonylag enyhébb, ahogy tünetei is.

Felső légúti panaszok, általában orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokkaparás, rossz közérzet és mérsékelt fáradtság, 37-38 fokos hőemelkedés és láz, torokfájás, köhögés jelzi a bajt, és gyakori tünet a szemek kipirosodása is, utóbbi azonban az allergiás szénanáthára is jellemző, mely viszont csak allergének jelenlétében jelentkezik, és nem múlik el magától. 

Az antibiotikum nem gyógyítja a megfázást

Bár a náthát célzottan gyógyítani nem lehet, kezelés nélkül magától is megszűnik, általában egy hét alatt, legalábbis, amennyiben a beteg ügyel arra, hogy szervezete és immunrendszere regenerálódni tudjon. Ennek hiányában vagy immunhiányos állapot esetén - illetve gyerekeknél, időseknél - a betegség elhúzódhat, és akár bakteriális felülfertőződés is kialakulhat, például akár arcüreggyulladás. Antibiotikum csak utóbbi esetben alkalmazható, a szövődménymentes náthát okozó vírusok ellen teljesen hatástalan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meg lehet úszni a náthát télen?

Ne hagyd legyengülni az immunrendszered!

A nátha szempontjából a legkockázatosabb időszak késő ősztől kora tavaszig tart, amikor is fontos kiemelten kezelni az immunrendszer megerősítését, a vitaminraktárak feltöltését, hogy elkerülhető legyen a betegség. A legfontosabb az egészséges, vitaminokban gazdag étrend - esetleg vitaminpótlás étrend-kiegészítők formájában -, valamint a mozgás is fontos, mindkettő erősíti ugyanis a szervezet immunrendszerét.

Érdemes C-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani - citrusok, kivi, zöldpaprika, csipkebogyó -, valamint télen a napfény hiánya miatt jobban kell figyelni a D-vitamin-bevitelre is, mely az immunrendszer számára az egyik legfontosabb vitamin a fehérvérsejtek aktivizálása okán. A tejben, a tojásban és a zsírosabb halakban - hering, makréla, szardínia - található meg nagyobb mennyiségben. A mozgás - például jóga - a stresszoldás miatt is fontos, a stressz ugyanis éppúgy gyengíti az immunrendszert, mint a pihenés hiánya: a napi hét-nyolc órányi alvásidőt nemcsak a gyógyulás, de a megelőzés érdekében is be kell tartani.

Szükséges óvintézkedések

A vírusok cseppfertőzéssel terjednek, és hosszú ideig életképesek maradnak a környezetben - a betegség a tünetek megjelenésétől számított három napig a legfertőzőbb -, néhány óvintézkedés megtételével azonban csökkenthető a fertőződés kockázata. 

A náthaszezonban még jobban kell figyelni a gyakori kézmosásra, és arra is, hogy az alapos legyen, legalább 30 másodpercig tartson, és a kéz minden egyes részét érintse. Házon kívül sokat segíthet a kézfertőtlenítő kendő vagy folyadék. A különösen fertőző időszakban érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, a bevásárlóközpontokat, rendezvényeket, tömegközlekedési eszközöket, ugyanis már egyetlen tüsszentés vagy köhintés is fertőző részecskék ezreit juttathatja a levegőbe.

Beteg közelében - vagy, ha valaki másokat nem szeretne továbbfertőzni - otthon is fontos az elővigyázatosság, nem szabad közösen használni az olyan tárgyakat, mint például a pohár, a törölköző vagy a mobiltelefon - gyerekek esetében a játékok -, és a gyakoribb szellőztetés is segíthet, az elhasznált levegő ugyanis kedvez a kórokozók elszaporodásának. A biztosabb módszerek közé tartozik a szájmaszk használata is - gyógyszertárakban kapható -, viszont átnedvesedés esetén, de legalábbis négyóránként ki kell cserélni, újra felhasználni pedig tilos.

Ha mégis sikerült elkapni

A nátha lefolyásának és tüneteinek enyhítésére számos praktikát be lehet vetni, a legfontosabb azonban a pihenés, a folyadékpótlás és a kellemesen meleg környezet - a levegőcsere biztosítása mellett.

Sokat segíthet a mézes-citromos tea rendszeres kortyolgatása - a gyömbértea, a csipkebogyó- és hársfatea például hatékonyan enyhíti a nátha tüneteit -, a fokhagyma, a garat enyhén sós vizes öblögetése, fertőtlenítése, nem utolsósorban pedig a gyógynövényes inhalálás, gőzölés, például kamilla- vagy más gyógynövény-forrázatok meleg gőzeinek belégzésével. Utóbbi segíti a légutak tisztulását, óvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, és javítja annak vérellátását is.

Oscillococcinum. Beletörik a nyelved? Nézd meg, hogy küzdünk meg vele!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük